De Belgische viroloog Peter Piot zegt aan La Libre Belgique dat “groepsimmuniteit niet de juiste strategie tegen het nieuwe coronavirus” is. Dat zei hij woensdag in een interview met die krant. Volgens Piot is dat theoretisch en “in principe de oplossing” want “de geschiedenis bewijst het”. Maar Piot uit morele bezwaren. “Dat zou je reinste Darwinisme zijn”, stelt hij verwijzend naar de theorie van Charles Darwin waarbij alleen de sterksten overleven. “Onaanvaardbaar”, oordeelt de viroloog, “we leven in de 21ste eeuw, je kan mensen niet zomaar laten sterven”.

Piot (71) functioneert sinds mei als adviseur van Europees Commissievoorzitter Ursula  von der Leyen. Hij benadrukt dat er “nog te veel onbekenden zijn als het op het virus aankomt”.

Volgens Piot is er eerst een vaccin nodig. In afwachting daarvan “moeten we onze risicopopulaties goed beheren en onze mentaliteit veranderen”.  Piot gaat er van uit dat we nog “een hele tijd met Covid-19 moeten leven”.

Ook als er een vaccin tegen het coronavirus komt zullen kleine uitbraken volgens hem nog voorkomen, “maar dan zal het allemaal beter beheersbaar zijn”. Piot legt in zijn wetenschappelijke aanpak vooral de nadruk op het onderzoeken “welk deel van de bevolking eerst gevaccineerd moet worden en in welke volgorde”. Dat is voor hem meer prioritair dan onderzoek naar groepsimmuniteit. Hoewel er ook bij ons heel wat wiskundigen bezig zijn met de studie van dat laatste.”

Peter Piot: “Moeilijk te voorspellen waneer een vaccin beschikbaar zal zijn, net als de manier waarop het precies zal werken”

Aan een voorspelling van de beschikbaarheid van een coronavaccin waagt Piot zich liever niet. “Dat is moeilijk te voorspellen”, meent hij, “net als de manier waarop het precies zal werken”.

Piot stelt dat het moeilijk te voorspellen is of zo’n coronavaccin besmetting volledig zal kunnen voorkomen, dan wel of het bescherming zal bieden tegen de effecten van de ziekte, of de mortaliteit naar omlaag zal halen.

De viroloog raakte midden maart zelf besmet met het virus en is toen met een longontsteking en zuurstoftekort in het ziekenhuis opgenomen. Zweden is het bekendste voorbeeld van een land dat gelooft in groepsimmuniteit. Ook onder meer het Verenigd Koninkrijk en Nederland experimenteerden ermee, maar kwamen erop terug.

1 REACTIE