Heeft de Braziliaanse stad Manaus, die zwaar getroffen is door het coronavirus, een soort van ‘collectieve immuniteit’ opgebouwd? Dat zou blijken uit een voorlopige publicatie van een studie die woensdag is gepubliceerd. Dat meldt de Franstalige krant NordEclair. Maar voorzichtigheid blijft geboden. De studie is niet ‘peer-reviewed’ en zelfs als er immuniteit is opgebouwd, blijft de vraag hoe lang die dan standhoudt.

Volgens het wiskundige model dat in deze studie is gebruikt, en dat gepubliceerd is op de medRxiv-site, zou 66% van de inwoners van Manaus, waar de pandemie snel en wreed is gepasseerd, antistoffen ontwikkeld tegen het coronavirus.

Dit percentage zou intussen voldoende hoog zijn zodat de ziekte zich niet langer effectief kan verspreiden. Dat concluderen een groep van 34 Braziliaanse en internationale onderzoekers, auteurs van deze studie. Op te merken valt dat die studie nog niet het onderwerp is geweest van een peer review. Dat betekent dat de studie nog niet ‘kritisch’ is kunnen bekeken worden door andere wetenschappers. 

Het dorpje Manaus situeert zich in het Amazone-regenwoud. Het was het toneel van beelden met overvolle ziekenhuizen. De lijken dienden opgestapeld in gekoelde vrachtwagens en massagraven toen de epidemie daar in mei op zijn hoogtepunt verkeerde.

Gezondheidsdeskundigen zijn het eens: “Streven naar kudde-immuniteit is een gevaarlijke keuze voor beleidsmakers”

Manaus registreerde 2.462 sterfgevallen aan Covid-19. Als het een land was, zou het het op een na hoogste sterftecijfer ter wereld hebben, met  iets meer dan 100,7 doden per 100.000 inwoners. Het dodental in de Braziliaanse  stad met 2,2 miljoen mensen is de afgelopen weken echter gevoelig gedaald, tot gemiddeld 3,6 per dag in de afgelopen 14 dagen.

Het lijkt erop dat blootstelling aan het virus zelf heeft geleid tot een daling van het aantal nieuwe gevallen en sterfgevallen in Manaus”, aldus studiecoördinator en medisch hoogleraar van de Universiteit van Sao Paulo. Manaus is een van de snelst in verval geraakte steden in Brazilië, vanwege zijn scholen, bedrijven, bars en zijn beroemde operahuis.

Maar de meeste gezondheidsdeskundigen zijn het erover eens. Streven naar ‘kudde immuniteit’ is een bijzonder gevaarlijke keuze voor beleidsmakers. Onze landgenoot Peter Piot vergeleek het recent nog met een Darwinistische keuze.

“Collectieve immuniteit door natuurlijke infectie is geen strategie. Het is een bewijs dat een regering er niet in geslaagd is de epidemie onder controle te krijgen. En dat ze de prijs betaalt voor verloren levens”, tweette Florian Krammer. , hoogleraar microbiologie aan de Icahn School of Medicine in het Mount Sinai Hospital in New York.

Andere experts waarschuwen ook dat de opgebouwde immuniteit na infectie wel eens van bijzonder korte duur kan zijn. Brazilië is, na de Verenigde Staten, het op een na meest getroffen land ter wereld. Het coronavirus veroorzaakte er intussen al 138.000 doden.