De Universiteit Gent en het Universitair Ziekenhuis (UZ) willen meer transparantie en helderheid over de coronacijfers. Dat hebben ze in een open brief met scherpe kritiek op de aangekondigd. “Niet duidelijk, en niet concreet genoeg”, is het vernietigende oordeel. Ook rector Rik Van de Walle ondertekende de brief. Dat meldt VRT NWS.

Nog volgens de ondertekenaars kijkt men te veel naar de besmettingscijfers en is er ook te weinig context voorhanden: “800 nieuwe gevallen op een totaal van 800 testen”, zegt Hoebeke, “is nog wat anders dan 800 gevallen op 8.000 testen. Laat ons de info bevattelijk maken, zodat mensen weten wat ze waarom doen.”

Ook de rector van de UGent, Rik Van de Walle, behoort tot de ondertekenaars. Hij meent dat men pas een draagvlak kan creëren “als mensen weten waarom ze inspanningen leveren”. Daarom moeten ze volgens hem goed weten “wat de lange termijndoelstellingen zijn en welke stappen ze moeten zetten om die doelstellingen te bereiken”.