“Er is op dit ogenblik geen bewijs dat het optreden van de politie op de luchthaven van Charleroi de dood van Jozef Chovanec (38)heeft veroorzaakt”. Dat maakte het parket-generaal van Bergen bekend. Dit na de vele kritiek die het parket van Charleroi kreeg. De advocate van de echtgenote van Jozef Chovanec zegt gechoqueerd te zijn. 

De onderzoeksrechter die het dossier behandelde wilde al in januari 2020 het onderzoek  afronden. Daarbij zou niemand in verdenking gesteld zijn. 

Zowel parket als onderzoeksrechter lijken er van overtuigd dat de negen agenten die de cel van Chovanec betraden, geen enkele strafrechtelijke schuld hebben aan de dood van de Slovaakse man. Een en ander sluit echter niet uit dat er tuchtrechtelijk nog wel wordt opgetreden. 

“Maar er zijn geen aanwijzingen dat de door de politie uitgeoefende borstcompressie verband houdt met het overlijden van het slachtoffer.”, luidt het nu gezegd. Gisteren reageerde de echtgenote van Chovanec, zwaar emotioneel aangedaan, in een reportage van VRT dat ze “geen vertrouwen meer heeft in de Belgische instellingen”.

Advocate Chovanec: “Het parket heeft uiteindelijk totaal geen schuldinzicht”

De communicatie van het Parket komt opnieuw hard aan bij de burgerlijke partij. In De Standaard , reageert Ann Van de Steen, de advocate van de weduwe van Jozef Chovanec, gechoqueerd.  “Laat ons zeggen dat dit de waanzin van de dag is. Dat is hier een schuldbekentenis van het parket waar zij uiteindelijk totaal geen schuldinzicht hebben. Het parket heeft uitdrukkelijk gezegd dat er niets fout gelopen is”, zegt Van de Steen.

Ze begrijpt niet dat nu van haar “gevraagd wordt om de beelden die heel de wereld hebben gechoqueerd in een context bekijken”. Ze weet niet hoe ze die boodschap aan de weduwe van Chovanec zal moeten overbrengen.

1 REACTIE

  1. Vooraleer luidkeels “gechoqueerd” te zijn zou die advocate niet beter de resultaten van het medisch dossier afwachten en laten primeren op emoties, subjectieve gazettenpraat en andere insinuaties ? Of is het deze rooie politica van meer te doen om in het nieuws te komen ? De waarheid heeft haar rechten. Die voorgaan op de mening of veronderstelling van een advocate. Er wordt al genoeg geprutst binnen onze justitie.