De zwarte Britse acteur John Boyega – bekend van de nieuwere Star Wars-films – neemt ontslag als ‘wereldwijd ambassadeur’ van het parfummerk Jo Malone, nadat hij vervangen werd door een Chinese acteur in een Chinese versie van een reclamespot die hij zelf had gemaakt. Het is niet de eerste keer dat Chinese adverteerders zwarte acteurs – of Boyega zelf – ‘wegmoffelen’.

De Britse acteur John Boyega regisseerde voor het parfummerk Jo Malone een persoonlijke reclamevideo in zijn thuisstad Londen. In de video, getiteld ‘London Gent’ of ‘Londense heer’, is te zien hoe Boyega met zijn vrienden en familie rondhangt in het Londense district Peckham, waar hij opgroeide. 

(Lees verder onder de tweet.)

Reclamespot werd helemaal opnieuw gemaakt, zonder zwarte acteurs

De reclamespot werd helemaal opnieuw gemaakt voor de Chinese markt, maar volgde wel grotendeels hetzelfde script. Boyega en de andere zwarte acteurs in het filmpje werden verwijderd en vervangen door Chinezen. 

Boyega stapte op en beweert dat de vervanging gebeurde “zonder mijn toestemming of voorafgaande kennisgeving”. Volgens Jo Malone – in handen van Estee Lauder – gaat het om een “misstap”. De Chinese reclamevideo werd intussen teruggetrokken.

Het is niet de eerste keer dat Chinese adverteerders zwarte acteurs – of Boyega zelf – ‘wegmoffelen’. In 2016 werd de filmposter van Star Wars, waarin hij te zien was, aangepast. De afbeelding van zijn personage was sterk gekrompen, vergeleken met de westerse poster.