Zhenhua zou naar verluidt een databank hebben opgesteld met de persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers. het bedrijf zou goede connecties hebben met het leger en het communistische regime in Peking. De overheid zou ook toegang hebben gehad tot die persoonlijke gegevens, dat meldt onder andere The Guardian en The Washington Post.  

Ongeveer 2,4 miljoen mensen stonden in die databank. De gegevens waren gebaseerd op bijvoorbeeld sociale mediaprofielen. Experten op het gebied van internetveiligheid maken zich zorgen over mogelijk misbruik van dergelijke data. Internet 2.0, een internetveiligheidsbedrijf dat onder andere de Amerikaanse en Australische overheid tot hun klantenbestand mogen rekenen, zegt dat ze de gegevens van 250.000 mensen konden bemachtigen door een lek.

Van die 250.000 kwamen 52.000 mensen uit Amerika en 35.000 uit Australië. Het bedrijf kon ook de gegevens van 10.000 Britten bemachtigen, waaronder enkele belangrijke namen: Boris Johnson, Scot Morrison, leden van de koninklijke familie, enkele beroemdheden en zelfs militaire bevelhebbers.

Zhenhua reageert en ontkent alles

The Guardian heeft Zhenhua hierover gecontacteerd. Het Chinese bedrijf beweert dat dit verhaal “uitermate nep is”. “Onze data bestaat enkel uit openbare data die te vinden is op het internet. We verzamelen geen gegevens. Dit is gewoon een integratie van data. Ons zakenmodel en onze zakenpartners zijn onze zakelijke geheimen. We hebben geen databank van twee miljoen mensen,” zegt een vertegenwoordigster van het bedrijf aan The Guardian. “Daarnaast zijn we een privébedrijf. We hebben dus geen banden met de overheid,” voegt ze daaraan toe.

De data werd eerst gelekt aan een Amerikaanse academicus, Christopher Balding. Hij deelde die data dan met Internet 2.0 om te analyseren en die bevindingen verschenen dan voor het eerst in de Australian Financial Review en de Daily Telegraph. Balding publiceerde ook zijn eigen statement hierover.

Huawei en TikTok

Het is niet de eerste keer dat China beschuldigd wordt van dergelijke praktijken. Eerder kwamen andere Chinese bedrijven of applicaties in opspraak wegens veiligheidszorgen. Zo wilde de Amerikaanse president Donald Trump de populaire applicatie TikTok illegaal maken. Hij wilde ook dat het Chinese bedrijf achter TikTok alle gegevens van Amerikaanse gebruikers verwijderde. Ook werd Huawei even beschuldigd van spionage, maar daarvoor was geen bewijs volgens het Cybersecurity Centrum.