Alle Brusselse cafés moeten vanaf vandaag verplicht sluiten om 23 uur in plaats van 1 uur. Deze maatregel wordt getroffen nadat premier Sophie Wilmès (MR) zaterdagochtend zei dat Brussel ‘heel snel’ maatregelen moest nemen. Veel cafés reageren verontwaardigd. Ze getuigen dat dit voor hen de doodsteek zal zijn. “Twee uur vroeger sluiten, dat verandert niks. Of toch niks aan de verspreiding van het virus: voor ons is het een financiële ramp”, klinkt het.

“15 procent van de ziekenhuisbedden op intensieve zorgen zijn voorzien voor covid-patiënten. Die bedden zijn momenteel volzet. Er moet nu een keuze gemaakt worden tussen covid- en andere patiënten om de rest van de urgentiebedden op te vullen”, zegt het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven. “Bovendien klonk de Veiligheidsraad van woensdag als ‘alle remmen los’, terwijl dat in Brussel helemaal niet de boodschap is die we aan de bevolking willen geven. De situatie is ernstig. We zien dat het aantal infecties bij de 65-plussers toeneemt.”

Bijgevolg wordt opgelegd dat alle cafés vanaf vandaag om 23 uur moeten sluiten. De cafébazen begrijpen de maatregel niet en reageren boos. “Twee uur vroeger sluiten, dat verandert niks. Of toch niks aan de verspreiding van het virus: voor ons is het een financiële ramp”, klinkt het bij Charlotte Leprêtre van café Zebra aan de Sint-Gorikshallen. “Na 23 uur genereren we een groot deel van de inkomsten van de avond, dat valt nu helemaal weg.”

Ook de uitbaatster van café Roskam, van Schaik, reageert: “Door de cafés vroeg te sluiten, gaan mensen juist sneller thuis iets drinken. Daar heb je geen zicht op, terwijl hier de tafels ver uit elkaar staan, we dragen mondmaskers, we ontsmetten onze handen, de tafels, de stoelen… Thuis gebeurt dat niet. De cafés worden gestraft, maar het lost niks op.”