Het coronavirus circuleert nog steeds duidelijk meer in Brussel. Dat blijkt uit gegevens van gezondheidsagentschap Sciensano. Van de personen die voorbije dagen in Brussel getest werden, was 8,7 procent besmet. Het gemiddelde percentage voor heel België bedraagt daarentegen slechts 4,1. Daarnaast zou Brussel de enige regio zijn die momenteel onder ‘kleurcode oranje’ valt in het kleurcodesysteem, zoals voorgesteld door Celeval.

Van alle tests die de afgelopen dagen in Brussel werd uitgevoerd, gaf 8,7 procent een positief resultaat. Nochtans wordt er in de Belgische hoofdstad ongeveer evenveel getest als elders in het land. De gemiddelde positiviteitsratio in België bedraagt op dit moment daarentegen slechts 4,1 procent.

Ook in Luik en Waals-Brabant ligt het percentage hoog, met respectievelijk 6 en 5,4 procent. In Limburg, dat tijdens het begin van de pandemie relatief zwaar werd getroffen, bedraagt de ratio slechts 1,7 procent.

Code oranje voor Brussel

Uit het advies dat de expertengroep Celeval gisteren deelde blijkt dat, terwijl de rest van België nog ‘code geel’ zit, Brussel zich reeds in ‘code oranje’ bevindt. De hoofdstad loopt zelfs het risico binnenkort naar ‘code rood’ te evolueren.

Het systeem met kleurcodes werd nog niet ingevoerd, maar zit wel in de pijplijn. Provincies met een kleurcode oranje of rood zouden daarbij extra beperkingen opgelegd krijgen. In het advies kijkt Celeval vooral naar het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen.

“We benadrukken dat Brussel vandaag de enige regio in oranje is. Brussel en in mindere mate Luik lopen bovendien een hoog risico om binnen de 14 dagen in code rood terecht te komen. Daarentegen is de situatie in andere provincies nog niet op hetzelfde waarschuwingsniveau”, aldus Celeval.

1 REACTIE