In verschillende straten in het centrum van Brussel wordt een alcoholverbod uitgevoerd. Burgemeester Philippe Close (PS) breidt daarmee het al geldende verbod tussen middernacht en zes uur uit. Vanaf nu dus ook overdag geen alcohol meer. Close zegt in La dernière Heure dat de maatregel genomen wordt omwille van het blijvende overlast van dronken daklozen. De burgemeester zou daarnaast wel het gebruik van cannabis willen legaliseren.

In februari werd al een alcoholverbod in de voetgangerszone tussen twaalf en zes uur ‘s nachts ingevoerd. Dit wordt nu uitgebreid naar een volledig verbod. Ook is er een uitbreiding van de zone. Het verbod zal gelden op de Vismarkt, de Vlaamsesteenweg, het Sint-Katelijneplein, de voetgangerszone en omgeving van de Adolphe Maxlaan. Drinken op terrassen is nog wel toegelaten. 

Burgemeester Philippe Close reageert in La Dernière Heure: “Ik hoop dat dit decreet op lange termijn niet de norm wordt, want ik kan begrijpen waarom mensen in een park willen drinken. Maar dat is nu niet meer mogelijk, het evenwicht is verstoord. De overlast in verband met alcoholgebruik in deze twee wijken was voor de inwoners ondraaglijk geworden”

Legalisatie van cannabis

De burgemeester wil wel graag een legalisatie van cannabisgebruik. “We moeten staatswinkels openen die cannabis verkopen. Nu verliezen we enkel onze tijd en geld”, klinkt het. “We geven miljoenen euro’s uit om het cannabisverkeer tegen te houden maar het parket volgt pas vanaf een bezit van 100 gram. Ik ben voor legalisatie.” Hij vraagt nu aan de komende Vivaldi-coalitie om de vraag mee te nemen.