De Britse politie arresteerde een zestigtal betogers tijdens een protestmanifestatie in Dover.  De manifestanten wilden de toename van het aantal illegalen die het voorbije jaar zijn aangekomen aanklagen. Daarbij zou de Britse politie hard opgetreden hebben. Onder hen ook ‘Little Veteran’, een man van om en bij de tachtig die onder meer via social media protesteert tegen illegale migratie. Beelden tonen hoe de man hardhandig door de politie wordt opgepakt. Dat meldt ‘The Telegraph‘. 

Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken staken dit jaar al meer dan 5.600 migranten het Kanaal over. Dat lokt ook in Groot-Brittanië heel wat protest uit. In Dover was zaterdag opgeroepen tot massaal protest. Het initiatief van die actie was ondertseund door een oudere man, bekend op social media onder de bijnaam ‘Little Veteran’. Via een filmpje op YouTube riep hij eerder op tot protest in Dover. 

Terwijl ‘Little Veteran’ aan het praten is met een medebetoger duiken plots diverse agenten achter hem op. Die trekken de man hardhandig op de grond. Diverse agenten omsingelen hem en houden omstaanders op afstand. Vervolgens slaan de agenten hem in de boeien. De verontwaardiging bij de manifestanten is groot. Het filmpje met de beelden van de arrestatie kan u zien door hier te klikken

(lees verder onder deze tweet)

Burger video-journalist-cameraman gearresteerd

“De politie van Kent gebruikt meer geweld tegen Britten uit de arbeidersklasse dan tegen illegale migranten die de grens oversteken”, schreef hoofdredacteur van Politicalite, Jordan James daar over. 

Vrijdag 4 september was ook al Steve Laws gearresteerd.  De 29-jarige videojournalist werd daags voor het aangekondigd protest door de politie van Kent gearresteerd. Laws publiceerde de afgelopen maanden frequent over de aanhoudende problematiek rond de migranten in Dover. Zijn video’s waren ook op Sky News te zien.

Laws is een burger videojournalist voor het rechts-conservatieve online magazine Politicalite. Hij haalde naar eigen zeggen één van de dinghy’s uit het water, toen hij gearresteerd werd. Zijn arrestatie door de politie van Kent werd live gefilmd door een vriend van Laws..

Veel manifestanten droegen zaterdag een Britse vlag bij zich en zongen patriottische liederen. Op de beelden van de manifestatie die vrijwel volledig gefilmd werd lijkt alles relatief rustig te verlopen en wordt vooral geroepen: “Wij willen ons land terug.”

Volgens het Britse persagentschap PA zou er ook opgeroepen zijn tot het “opruimen van deze ‘rotzooi’ van de straten”

“Wij verwelkomen mensen die in wanhopige omstandigheden op de vlucht zijn”

In een ander deel van de stad, hadden pro-migratieactivisten verzamelen geblazen. Daar verklaarde Peter Keenan, woordvoerder van ‘Kent Refugee Help’, dat “wanneer een samenleving mensen afwijst die op de vlucht zijn voor oorlog, dat veel zegt” over de toestand ervan”. De organisatie zegt verder dat ze “mensen verwelkomen die in wanhopige omstandigheden op de vlucht zijn voor moeilijke situaties”.

Nog deze week woensdag arriveerden volgens de Britse autoriteiten op één dag meer dan 400 migranten die het Kanaal overstaken, een nieuw record. Geconfronteerd met de toevloed aan transmigranten drong het Verenigd Koninkrijk al meermaals aan bij Frankrijk op scherpere maatregelen.