De Brusselse brandweer is zaterdag aangevallen met 4 molotovcocktails. Dat gebeurde in de Brusselse wijk de Marollen. Daar vonden al voor de tweede nacht op rij verschillende incidenten plaats. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer bevestigt aan SCEPTR dat één van de molotovcocktails uiteen spatte op amper 4 meter van de brandweerlui. Gelukkig raakte niemand gewond. 

Zaterdag heerste dus voor de tweede avond op rij zeer een zeer gespannen sfeer in die Brusselse wijk, gekend onder de naam ‘de Marollen’. In de buurt van Nieuwland escaleerde de situatie rond 21.20 uur.

Olivier Slosse, woordvoerder van de Brusselse politie, bevestigt ons dat het incident van vrijdag ontstond naar aanleiding van een politie-interventie. Daarbij werd “een groep van 15 personen aangesproken die overlast veroorzaakte”, zegt Slosse. “Bij die interventie maakten twee 17-jarigen de neiging om te spuwen naar de politie. Omstaanders bekogelden de vier ter plaatse gekomen politievoertuigen met diverse voorwerpen. Drie politievoertuigen werden beschadigd”. Daarbij zijn twee minderjarigen (17) gerechtelijk aangehouden.  

Het is niet de eerste keer dat in de wijk de Marollen veiligheidsdiensten aangevallen worden. Ook op 31 augustus was er een politiepatrouille van Brussel-Elsene die bestookt is met vuurwerk. In Schaarbeek werd in augustus ook nog een agent met een mes gestoken. 

Daders “afkomstig uit de buurt”, aldus politiewoordvoerder

Zaterdagavond waren er opnieuw zware rellen en moest de politie opnieuw tussenbeide komen. Er kwam een oproep dat een raam werd ingegooid van een crèche van de stad Brussel. Ook diverse vuilnisbakken zijn in brand gestoken. Een glascontainer is er molomvergegooid én een voertuig, een bestelwagen, is in brand gestoken. Het voertuig brandde volledig. In de Tanneursstraat zijn ook nog een kast van de openbare verlichting en de ramen van een crèche vernield.

Bij deze interventie zijn geen aanhoudingen verricht. Wel zijn, aldus Slosse, “diverse gerechtelijke dossiers opgestart”. Het zou gaan om een groep van 30 personen, allen “uit de buurt afkomstig”, aldus de politiewoordvoerder. Een precies signalement van de daders is momenteel niet beschikbaar. Het zou niet alleen om ‘jongeren’ gaan. De politie tracht nu op basis van onderzoek van beeldmateriaal de daders te identificeren.

“Een van de molotovcocktails spatte uiteen op 4 meter van de brandweermannen”

Dat de brandweer doelwit was van relschoppers is niet nieuw. Maar dat zij bestookt zijn met molotovcocktails is nooit eerder gebeurd. Dat bevestigt ons woordvoerder Walter Derieuw, van de Brusselse brandweer: “Verschillende personen hadden vuilnisbakken en een bestelwagen in brand gestoken. Toen de brandweer ter plaatse kwam met twee autopompen zijn de brandweerlui met molotovcocktails bestookt.”

Walter Derieuw: “Gisteren omstreeks half tien werden wij opgeroepen voor brandende vuilbakken en een bestelwagen die in brand stond. Daarop hebben wij twee autopompen gestuurd. Bij aankomst van de eerste wagen is die onmiddellijk belaagd door twee molotovcocktails. Eén daarvan spatte uiteen op een verkeersbord.”

Ook wanneer de tweede autopomp arriveerde verhindert men de brandweer hun werk te doen: “Nadat de collega’s reeds uitstapten om het blussen te starten zijn ze opnieuw aangevallen met twee molotovcocktails. Eén ervan spatte uiteen op amper 4 meter van de collega’s.”  In beide gevallen is de brandweer gedwongen zich terug te trekken. In afwachting dat de politie het terrein kon vrij maken. Gelukkig raakte bij die aanvallen niemand gewond.

Op onze vraag of de brandweer zich in de val gelokt voelt, antwoordt Derieuw bevestigend: “Dat gevoel leeft inderdaad bij het brandweerpersoneel zeer sterk. Al zal het gerechtelijk onderzoek dat uiteindelijk moeten uitwijzen”

2 REACTIES

  1. Het wordt tijd om onze goede oude schandpaal terug in Eere te herstellen. We hebben er links & rechts in Vlaanderen nog wel enkele originele exemplaren van staan. Anders kunnen die vlug en voor weinig kosten bijgemaakt worden. Dat crimineel gepeupel daar voor een aantal uren publiek ten schande zetten.