Terwijl de Vivaldi-partijen verlengingen spelen, klinkt PS-voorzitter Paul Magnette optimistisch over het halen van de deadline van 1 oktober. Meer nog, hij denkt dat het een kwestie van enkele “uren” is alvorens er een akkoord uit de bus komt. Voor MR-voorzitter Georges Louis-Bouchez hoeft het allemaal niet zo’n vaart te lopen. Hij laat weten dat de datum van 1 oktober wat hem betreft geen “fetisj” is.

“Ik ben ervan overtuigd dat we de komende uren, vanavond of vannacht, zullen slagen”, zegt coformateur en PS-voorzitter Paul Magnette. De Vivaldi-partijen houden momenteel marathononderhandelingen om de begrotingsknopen door te hakken.

Bouchez: “Ik ben geen datumfetisjist. Drie of vier dagen langer onderhandelen is geen probleem”

Voor MR-voorzitter Georges Louis-Bouchez hoeft het allemaal niet zo’n vaart te lopen. “Ik ben geen datumfetisjist. Het is een overeenkomst voor vier jaar, dus als we nog drie tot vier dagen moeten onderhandelen, is dat geen probleem”, zegt de Franstalige liberaal.

“Er is geen specifieke blokkade, we willen gewoon dat de dingen goed worden gedaan. Ik weet dat het paradoxaal klinkt omdat de mensen al zestien maanden op een regering wachten, maar de politieke omstandigheden hebben ertoe geleid dat we slechts tien dagen lang serieus hebben onderhandeld. Als we het over de begroting hebben, hebben we het over de essentie van het beleid dat we de komende jaren kunnen voeren. Niet alles is budgettair, maar een heleboel dingen wel. Alle partijen willen hun programma verwezenlijken, maar elke partij moet toegevingen doen”, zegt de Franstalige liberaal.