MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is ervan overtuigd dat Sophie Wilmès opnieuw premier wordt. Bij RTL zei hij dat er volgens hem 70% kans is dat Wilmès opnieuw de regering zal leiden. Ook de naam van PS-voorzitter Paul Magnette wordt genoemd. 

Ruim 460 na de verkiezingen lijkt er dan toch een federale regering in de steigers te staan. De groenen, socialisten, liberalen en CD&V werken momenteel aan een regering, en daarbij gaat het onvermijdelijk ook over de postjes. Er wordt druk onderhandeld en gespeculeerd over wie die regering mag gaan leiden.

Wilmès, Magnette, of iemand anders? 

Georges-Louis Bouchez zei vanmorgen bij RTL dat hij er 70% zeker van is dat Sophie Wilmès opnieuw premier wordt. “In elk ander land ter wereld zou er zelfs geen discussie zijn over het behoud van Sophie Wilmès als eerste minister. In de opiniepeiling is zij met grote voorsprong de populairste aan Franstalige kant. Het zou goed zijn om af en toe de bevolking te volgen”, aldus Bouchez. 

Volgens Bouchez moet er alleszins een liberale premier komen om het evenwicht met de linkse regering te bewaren. “We zitten in een coalitie met een meerderheid aan linkse parlementsleden. Indien we een regering die naar links helt met een linkse premier… Er moeten dus garanties voor de liberalen zijn dat hun beleidskeuzes gehoord worden”, klonk het. 

Een andere optie voor het premierschap die vandaag geponeerd werd door sp.a-voorzitter Conner Rousseau is PS-voorzitter Paul Magnette. “In normale tijden zou de grootste partij, de PS dus, de premier leveren”, aldus Rousseau in De Zevende Dag. 

Tot slot wordt ook Alexander De Croo van Open Vld wordt her en der genoemd als premier. Dat zou een zoenoffer zijn voor de Vlaamse minderheid in de regering én voor het overwicht van linkse partijen. Eind volgende week willen de partijen duidelijkheid hebben over wie eerste minister wordt.