Voormalig Amerikaans vicepresident en huidig Democratisch presidentskandidaat Joe Biden mengt zich in het Brexit-debat. Hij waarschuwt de Britten dat de VS met hem als president geen handelsakkoord met hen zullen sluiten, indien er opnieuw een harde grens met Ierland komt.

“We kunnen niet toestaan dat het Goede Vrijdagakkoord dat vrede bracht in Noord-Ierland het slachtoffer wordt van Brexit. Elk handelsakkoord tussen de VS en het VK moet afhankelijk zijn van de naleving van het akkoord en het voorkomen van de terugkeer van een harde grens. Punt”, waarschuwde Democratisch presidentskandidaat Joe Biden op Twitter.

(Lees verder onder de tweet.)

Uitlatingen Biden op onbegrip onthaald

De Britse premier Boris Johnson (Con.) wil een deel van het Brexit-akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie herzien. Het gaat om het luik rond Noord-Ierland, dat moet verhinderen dat er een harde grens tussen de EU-lidstaat Ierland en de Britse deelstaat Noord-Ierland ontstaat. De Britse regering wil daarentegen juist voorkomen dat er een grens tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk ontstaat.

De uitlatingen van de presidentskandidaat werden door vele Britse Conservatieven op onbegrip onthaald. Ook Nigel Farage, van de Brexitpartij, reageerde: “We zien dat Biden een anti-Britse Amerikaanse president zou zijn. Wordt wakker, iedereen.”