Benjamin Dalle (CD&V), minister in de Brusselse regering, zorgde voor enige opschudding op sociale media. In een tweet schreef hij dat de protestrit die Vlaams Belang organiseert “niet thuis hoort in Brussel”. Dalle reageerde vanmiddag zo op Twitter op het initiatief van Vlaams Belang om op zondag 27 september met auto’s te komen manifesteren tegen de op til staande ‘Vivaldi’-coalitie, in Brussel. Sommige twitteraars zager er al snel een signaal in dat VB niet welkom was in de hoofdstad. Maar Tom Demeyer, woordvoerder van de minister, ontkent dat in een reactie aan SCEPTR.  

“Onze stad is geen speelterrein”, tweette Dalle. “Hier wonen en leven duizenden gezinnen met jonge kinderen”, ging het verder. Maar wellicht was het vooral het laatste zinnetje dat in het verkeerde keelgat schoot bij een aantal Twitteraars: “Vreedzaam protest moet kunnen. Maar ‘dit soort inititiatief hoort hier niet thuis”, luidde het tenslotte.

Over de interpretatie van de boodschap ontstond al gauw een felle discussie. VB-woordvoerder Jonas Naeyaert repliceerde: Ons protest is niet alleen vreedzaam, maar i.t.t. #BLM en #BYAR enzoverder ook nog eens coronaproof. Maar het hoort niet thuis in Brussel om welke reden precies? Free speech for me, but not for thee…”

Iemand confronteerde Dalle meteen met enkele screenshots van het uit de hand gelopen protest tijdens een betoging van ‘Black Lives Matters’. Ook Europees parlementslid voor Vlaams Belang, Tom Vandendriessche, had een boodschap voor de minister: “We zijn hier niet in Wit-Rusland, beste Benjamin.”

(lees verder onder de tweet)

Volgens Minister Dalle zijn er “andere manieren om te protesteren”

We peilden naar een reactie bij het partij hoofdkwartier van CD&V, maar daar wilde men liever geen commentaar kwijt en verwees men ons door naar Tom Demeyer, woordvoerder van Minister Benjamin Dalle. Die toonde zich bereid wat meer duidelijkheid over de boodschap achter de tweet te verschaffen.

“Betogen, daar heeft iedereen het recht toe. Maar oproepen om op een zondag met heel wat wagens naar de hoofdstad te komen om hier te protesteren tegen een regering die nog niet op de been is. Daar kan je wel vragen bij stellen. Dit is een stad waar heel veel mensen wonen, waar heel veel gezinnen wonen met jonge kinderen. Om dan te gaan oproepen om hier met wagens te komen protesteren. Volgens de minister zijn er toch andere manieren om dat te doen.”

Of in dit land dan niet iedereen vrij is om te protesteren op de manier die men wilt, wilden we weten: “Absoluut, daar heeft de minister helemaal geen probleem mee. Maar hij stelt zich de vraag of dat met de wagen hier in Brussel moet.”

Maar wat bedoelde minister Dalle nu precies met “vreedzaam protest”? Demeyer verduidelijkt: “Dat is een beetje semantiek, de boodschap is heel duidelijk. Protest moet kunnen. Absoluut. De minister betreurt enkel dat men oproept om met wagens naar de hoofdstad te komen, in het weekend. Waar heel veel Vlaamse Brusselaars met hun jonge gezinnen in de stad leven en wonen. Om dan op te roepen om met een wagen naar hier te komen op een zondag en een stoet te gaan vormen… De minister betreurt dat en vindt dat niet gepast. Er zijn andere manieren om te protesteren in een stad die al elke dag kreunt onder het fileleed”

(lees verder onder deze tweet)

 

Misschien had de minister liever gehad dat we onze protestrit organiseerden op het spitsuur op een maandag?”

Benjamin Dalle vindt overigens niet dat de manifestatie moet verboden worden. Dat is zijn bevoegdheid niet: “Of dat het nu het Vlaams Belang is of een andere partij. Het recht op betogen is een democratisch recht. Wat de minister betreurt is dat men oproept om met wagens in een stad te betogen, die al enorm getroffen wordt door mobiliteitsproblemen. Voor de leefbaarheid van de stad waarin hij ook woont, vindt hij het gewoon geen goede manier om dat op die manier te doen. En dat doet geen afbreuk aan het feit dat zij mogen betogen.” 

Hoe er dan wel gemanifesteerd kan worden vragen we ons af: “Het is in coronatijd, het is belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt aan de regels die er zijn. En dat kan dus perfect gebeuren mits de coronaregels worden gerespecteerd.” 

Had minister Dalle zijn tweet misschien toch niet anders kunnen formuleren? De woordvoerder vindt van niet: “Het is duidelijk wat er staat. Vreedzaam protest geen probleem. Als er rellen zijn heeft hij dat ook in het verleden al veroordeeld dat het niet door de beugel kan. Vreedzaam protest moet kunnen, binnen de regels van corona, binnen de regels van de wet, zonder vandalisme. Maar hier om met wagens naar de stad af te zakken op een zondag om hier massaal de stad lam te leggen. Dat is voor de leefbaarheid van de inwoners niet goed.” 

Intussen lijkt de partij Vlaams Belang alvast niet van plan haar plannen te wijzigen na de opmerking van de minister, bevestigt Jonas Naeyaert: “Zondag is de meeste kalme dag in de week qua mobiliteit in Brussel. Misschien had de minister liever gehad dat we onze protestrit organiseerden op het spitsuur op een maandag?” Bij Vlaams Belang men echter overtuigd dat het bij Benjamin Dalle vooral “om de organisatoren gaat”. Maar, zo luidt het tenslotte, “Dalle durft dat gewoon niet toegeven”.

De politie Brussel Hoofdstad-Elsene ontving al een aanvraag voor de organisatie van de betoging, maar een goedkeuring kwam er er nog niet. Die aanvraag wordt nu bestudeerd door de politiediensten en andere instanties.

 

1 REACTIE