Bart De Wever (N-VA) verklaart onder de naam “Operatie Nachtwacht” de oorlog aan de drugscriminaliteit in zijn stad. De Antwerpse lokale politie lanceerde donderdagavond haar “grootste veiligheidsoperatie in 20 jaar”. Dat meldt VRT NWS. Intussen vraagt VB-fractievoorzitter Sam Van Rooy dat er militairen worden ingezet om te patrouilleren, “zoals nu al in de Joodse wijken gebeurt”. De partij voerde vrijdag actie met militaire voertuigen om die eis kracht bij te zetten.

Naast extra politiepatrouilles en het mogelijk afsluiten van straten die een hoog risico op aanslagen kennen kondigde Bart De Wever “systematische identiteitscontroles” aan. Een gevoelig thema voor coalitiepartner sp.a, zeker met het oog op de gevoelige discussie rond “etnisch profileren”. 

Het drugsondersteuningsteam en de wijkondersteuningsteams zullen ook ingezet worden om het drugs dealen ‘s nachts “totaal te verstoren”. Straten en plaatsen met een hoog risico op aanslagen kan de politie indien nodig volledig afsluiten. 

Sinds 2017 vonden er in Antwerpen al 66 feiten met granaataanslagen of schietincidenten plaats. Algemeen wordt aangenomen dat die een rechtstreeks verband hebben met afrekeningen in het drugsmilieu. De Wever wil met deze grootschalige en langdurige operatie het onveiligheidsgevoel aanpakken.

Sam Van Rooy (VB): “Pak de drugmaffia hard aan, schakel het leger in”

Een heel andere klok valt te horen bij de Antwerpse oppositie. Vlaams Belang fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad en Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy meent dat de timing van de acte niet toevallig is. “Voor mij is dit too little, en vooral too late. Ik vind dat de burgemeester al veel eerder had moeten reageren. Nu is er omwille van de coronacrisis wellicht wat meer politiecapaciteit. Maar wat nadien?”, vraagt hij zich af. 

De oppositiepartij vindt dat het stadsbestuur vooral te veel wijst naar het federale niveau en verzuimde om zelf krachtige maatregelen te nemen: “Het is duidelijk dat de drugsmaffia het stadsbestuur in het gezicht uitlacht en zich heer en meester waant in onze straten en wijken.” De Vlaams Belang fractie pleit er daarom voor om in de gekende wijken en straten het leger in te zetten, “net zoals dat is gebeurd en gebeurt op jihad-aanslaggevoelige plekken – denk aan de Joodse wijk”

Om die eis kracht bij te zetten voerde de partij vrijdagochtend om 11 uur actie vlakbij de Dijlestraat waar reeds vier keer een aanslag van de drugmaffia plaatsvond. Symbolisch werden er militaire voertuigen, waaronder jeeps en een Humvee-pantservoertuig ingezet. Bij deze actie waren ook Vlaams Parlementslid Filip De Winter en Anke Van Der Meersch aanwezig.

Ook Groen-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad Imade Annouri reageerde gisteren kritisch op Twitter. Hij merkt op dat “de buurten getroffen door geweld nu voor een stuk op slot gaan”. Annouri hoopt verder dat De Wever de maatregelen “na overleg met buurtbewoners” heeft genomen. 

2 REACTIES

  1. We weten ondertussen wel in welke kringen men moet zoeken. Het enige dat ik me afvraag is hoelang links gaat wachten met “de politie doet aan etnisch profileren”.
    Wat ik me ook afvraag is waarom de belastingsdienst niet wordt ingeschakeld naar het zoeken van bepaalde mensen.