Voorzitter Bart De Wever (N-VA) zit al sinds 2004 aan het roer van zijn partij. In de partijstatuten staat echter dat een voorzitter gebonden is aan maar twee termijnen van drie jaar. Bart De Wever doorloopt momenteel al zijn vijfde termijn. En binnenkort kan dat zelfs zijn zesde worden, meldt Het Laatste Nieuws. Het partijbestuur heeft namelijk zaterdag gestemd over de goedkeuring van een statutaire afwijking. Hierdoor kan hij zich opnieuw kandidaat stellen voor de voorzittersverkiezingen.

Eind oktober houdt N-VA hun voorzittersverkiezingen. Ook de vijftien arrondissementele besturen, het partijbestuur en het dagelijks bestuur worden hernieuwd. In de partijstatuten van de partij staat er dat een voorzitter gebonden is aan maximaal twee termijnen van drie jaar. Bart De Wever staat echter al sinds 2004 aan het hoofd van de partij. Hij bekwam al drie maal een uitzondering op de statuten.

Zaterdag werd er ook voor komende verkiezingen gestemd door het partijbestuur voor een eventuele uitzondering. De geheime stemming werd goedgekeurd door 92,7 procent van de stemmen. De Wever verkrijgt dus voor de vierde maal een uitzondering. Hij mag zich opnieuw kandidaat stellen en kan dus zeker tot 2023 aan het hoofd van de partij blijven staan. Of De Wever zich effectief kandidaat zal stellen, wordt bekendgemaakt op 14 oktober. Men kan de kandidaturen voor het voorzitterschap nog indienen tot 12 oktober 2020.

De stemming volgt dan van 26 oktober tot en met 1 november. De resultaten van die stemming zullen worden bekendgemaakt op de eerste hernieuwde partijraad. Deze vindt plaats op 14 november 2020.