Bart De Wever zei in de Zevende Dag dat de vorming van de paarsgroene regering een groot probleem is voor de  Vlaamse regering. Zijn partij zal moeten herbekijken “hoeveel er nog over is van de loyaliteit in die regering”.  Maar tegelijk nuanceert hij dat: “Ik kan moeilijk Vlaanderen in de problemen brengen omdat de democratie in dit land federaal niet meer bestaat.” Dat meldt Het Nieuwsblad. Gisteren had Minister-President Jambon nog aangekondigd dat hij zijn coalitiepartners Open VLD & CD&V zou vragen of ze nog achter het regeerakkoord staan.

De Wever legt de verantwoordelijkheid voor de mislukking van ‘paars-geel’ bij Open VLD voorzitter Egbert Lachaert:

“Als de liberalen je zeer actief torpederen – dat heeft meneer Lachaert vanaf de eerste dag gedaan – kan het niet. Meneer Magnette had de zekerheid dat als het niet lukte, hij er beter uitkwam met paars-groen, waar hij geen belastingverlaging moet doorvoeren, geen vervelende institutionele hervorming moet doorvoeren en alles kan krijgen wat hij wil. Ik zat daar met een preformateur die natuurlijk niet fanatiek was om het te laten lukken. Dat kan ik hem zelfs niet kwalijk nemen. Als je dan een liberale partij krijgt die het spel van meneer Bouchez meespeelt, een tegenbubbel vormt en ons beliegt, dan kan het niet.”

“Ongezien dat twee grootste partijen opzij zijn geschoven”

De Wever voelt zich aan de kant geschoven en noemt het “ongezien in Europa” dat de twee grootste partijen opzij geschoven worden: “Ik heb eens gekeken hoeveel landen er zijn in Europa waar de grootste partij opzij geschoven wordt en er zijn er wel wat, maar de twee grootste, dat is ongezien”, stelt De Wever.

Over de poging om met PS-voorzitter Paul Magnette een paars-gele regering te vormen was hij helder: “We waren met twee met de PS en hebben een deal gemaakt die sociaaleconomisch evenwichtig was en die perspectief bood voor institutionele hervormingen, een streng migratiebeleid en kerncentrales die open blijven. Dat is een mooi pakket, daarmee durf ik de Vlaming in de ogen kijken.”

Volgens De Wever was het finaal wel Paul Magnette die de stekker uit paars-geel getrokken heeft: “Natuurlijk, hij wou al veel vroeger stoppen. Je kan Franstalig en links niet verwijten dat hij Franstalig en links is.”

“Als men mij toch een mes in de rug wilde steken, had men dit toen toch ook al kunnen doen.”

Dat er een regering komt zonder Vlaamse regering valt hem zwaar: “Wij doen 83 procent van de export, betalen 70 procent van de belastingen, betalen miljarden aan transfers en als merci worden we in ons eigen land in de minderheid gesteld […] En nu krijgen we nog eens een Franstalige links gedomineerde regering.”

Bart De Wever zegt niet te begrijpen waarom paars-groen, een optie die er eerder ook al was, nu toch de oplossing lijkt te worden. “Als men mij toch een mes in de rug wilde steken, had men dit toen toch ook al kunnen doen? Wat is er veranderd?”

1 REACTIE