Dinsdag werd ook op het Griekse eiland Samos brand gesticht bij een opvangkamp voor asielzoekers. Net als bij de brandstichtingen enkele dagen geleden op het Griekse eiland Lesbos werd een groep asielzoekers opgepakt. Dat meldt Belga

De Griekse eilanden zitten al enkele jaren overvol met asielzoekers uit Afrika en het Midden-Oosten nadat beslist werd dat zij in afwachting van hun asielprocedure op de eilanden moeten verblijven. Enkele dagen geleden werd zo’n overbevolkt opvangkamp op het Griekse eiland Lesbos door de asielzoekers zelf in brand gestoken omdat ze weigerden in quarantaine te gaan nadat het coronavirus er was uitgebroken. 

Enkele dagen later werd brand gesticht nabij een opvangkamp op een ander Grieks eiland, Samos. Daar verblijven zo’n 4.600 asielzoekers, terwijl er capaciteit is voor 650 mensen.Dinsdag testten in het kamp enkele asielzoekers positief op Covid-19 en werd daarom beslist om een deel van het kamp in quarantaine te plaatsen. Dat zorgde voor onvrede bij heel wat asielzoekers, die net als in Lesbos in opstand kwamen. 

Niet veel later werd een groot bos vlakbij het opvangkamp in brand gestoken. De brand woedde hevig, maar kon geblust worden alvorens die het kamp bereikte. Vandaag, daags na de brandstichtingen, werden dertien asielzoekers gearresteerd voor de brandstichtingen. “We onderzoeken de mogelijke betrokkenheid van de verdachten bij het incident”, aldus de Griekse politie.