Drie asielzoekers die in een rubberbootje op de Noordzee zaten, zijn gisteren gered. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Het gaat om drie jongemannen uit Soedan die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wilden maken. Dat meldt BELGA.
 

Het rubberbootje is ongeveer 25 kilometer voor de kust van Oostende aangetroffen. Ze vertrokken wellicht vanuit Noord-Frankrijk. In eerste instantie zaten er een twaalftal asielzoekers in het rubberbootje. De anderen zouden kort na het vertrek terug naar de kust gezwommen zijn. 

Transmigranten en asielzoekers gebruiken steeds vaker rubberbootjes om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. In West-Vlaanderen zijn er meerdere dossiers van mensensmokkel. Zo werden op 2 mei in Koksijde een opblaasbare boot, een buitenboordmotor, elf zwemvesten, roeispanen en jerrycans met benzine aangetroffen in een voertuig. De Iraanse inzittenden zijn toen door de Brugse correctionele rechtbank respectievelijk tot acht en negen jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens mensensmokkel.

1 REACTIE