Zondag zijn zware gevechten uitgebroken tussen Azerbeidzjaanse en Armeense troepen in de regio Nagorno-Karabach. Zowel in Armenië en Azerbeidzjan, als in Nagorno-Karabach, is een staat van beleg uitgeroepen. Er zouden tot nu toe zeker 23 doden zijn gevallen.

Het is niet meteen duidelijk wat het geweld in de ‘Republiek Artsach’ – beter bekend als Nagorno-Karabach – veroorzaakte. Nagorno-Karabach is een etnisch Armeens gebied dat formeel deel uitmaakt van Azerbeidzjan, maar de facto onafhankelijk is. In 1994 vochten Armenië en Azerbeidzjan al een oorlog uit over het gebied en sindsdien waren er regelmatig opflakkeringen van geweld.

(Lees verder onder de tweet.)

Armenië en Azerbeidzjan in “staat van oorlog”

Volgens de regering van Nagorno-Karabach zijn minstens 16 soldaten en twee burgers omgekomen. Azerbeidzjan zou artillerieaanvallen hebben uitgevoerd op verschillende steden in het gebied. Ook aan Azerbeidzjaanse kant waren er verliezen, maar het precieze aantal is onbekend. Volgens Armenië werden vier Azerbeidzjaanse helikopters neergeschoten en 33 tanks en gevechtsvoertuigen uitgeschakeld, wat door Azerbeidzjan ontkend wordt.

De Armeense regering en die van Nagorno-Karabach hebben de staat van beleg en een algemene mobilisatie uitgeroepen. Ook in sommige Azerbeidzjaanse regio’s werd een staat van beleg afgekondigd. Aan beide kanten valt te horen dat de Kaukasuslanden zich in “een staat van oorlog” bevinden.

(Lees verder onder de tweet.)

Armeense premier: “We zullen ons geen millimeter terugtrekken”

“Alle Armeniërs moeten zich verenigen om onze geschiedenis, ons vaderland, onze identiteit, onze toekomst en ons heden te verdedigen. En we zullen winnen en er is maar één prerogatief, dat we onszelf beloven dat we ons geen millimeter zullen terugtrekken om ons volk en ons Artsach te verdedigen”, zei de Armeense premier Nikol Pashinyan.

Turkije is een nauwe bondgenoot van Azerbeidzjan en legt de schuld van het geweld volledig bij de Armeniërs. “Armenië heeft het staakt-het-vuren geschonden door civiele nederzettingen aan te vallen. De internationale gemeenschap moet onmiddellijk zeggen dat er een einde moet komen aan deze gevaarlijke provocatie”, tweette de woordvoerder van de Turkse president.