Terwijl het geweld tussen Azerbeidzjan en Armenië zijn derde dag ingaat, kondigt de Armeense gemeenschap van België aan op 1 oktober vreedzaam te zullen betogen voor het Parlementsgebouw van de Europese Unie, op het Schumanplein in Brussel.

“We veroordelen de agressie van Azerbeidzjan tegen het Armeense volk en willen benadrukken dat de aanvallen die Azerbeidzjan lanceert – met volle steun van Turkije – ons hard raken”, zegt Shahnur Minasyan, woordvoerder van ‘Comité van Armeniërs van België’.

“Terreur tegen de vreedzame burgers van Artsach moet onmiddelijk stoppen”

“Met deze betoging willen we onze stem laten horen in Europa, zodat de krachten van het gezond verstand er alles aan doen om deze misdaad tegen de mensheid te stoppen. Deze terreur tegen de vreedzame burgers van Nagorno-Karabach – Artsach moet onmiddellijk gestopt worden.”

Turkije heeft nauwe banden met het Turkssprekende Azerbeidzjan en schaart zich volledig achter zijn “broederland”. Volgens journaliste Lindsey Snell laat Ankara Syrische jihadisten overvliegen naar de Kaukasus, om daar aan de zijde van de Azeri’s te vechten. Iets waar ook naar verwezen wordt door Minasyan: “Er zijn zelfs geruchten dat het islamitische Azerbeidzjan 4.000 terroristen van Syrië uitgenodigd heeft om een ‘heilige strijd’ te voeren tegen het christelijke Armenië.”

Steun van Oosterse Christenen

Voorzitter van de ‘vzw Netwerk Midden-Oosterse Christenen’ Jakob Kürüm – tevens SCEPTR-redacteur en zelf van Chaldeeuws-Katholieke origine, ziet naar eigen zeggen de “lange arm van Ankara” in het conflict. Volgens hem bewijst de transfer van Syriëstrijders dat het om “een goed doordachte georganiseerde aanval gaat”, “een strategische zet waarbij Erdogan van tevoren goed op de hoogte was”.

“Wij hopen dat Europa zich dit keer wel zal verzetten tegen deze nieuwe Turkse agressie en niet de ogen sluit, zoals in Egeïsche Zee. De aanval op Artsach raakt ons in ons hart. Onze gedachten zijn bij de soldaten en bij onze Armeense vrienden”, zegt Kürüm namens de Aramese/Assyrische/Chaldeeuwse gemeenschap. “Oosterse christenen in heel de wereld staan naast en voelen mee met Armenië.”

“Belangrijk om te weten is dat die regio altijd tot Armenië behoorde en bijna volledig bevolkt wordt door Armeniërs. Een eeuw geleden schonk Stalin de regio aan de Azeri’s voor hun diensten in de oorlog en om Turkije te paaien”, aldus Kürüm. “Artsach is overigens de echte naam van het gebied. Karabach is slechts de Turkse benaming en betekent ‘Zwarte Tuin’.”