Anuna De Wever is samen met 15 anderen opgepakt tijdens een protest aan het Koninklijk Paleis. Die actie was niet aangevraagd en vond plaats in een neutrale zone waar dergelijke acties en manifestaties verboden zijn. Ze deed dit samen met leden van Greenpeace. Later, na haar aanhouding, doken ook leden van het extreemlinkse Extinction Rebellion op, een organisatie die de Britse premier Boris Johnson als misdaadgroep wil erkennen. Dat meldt onder andere HLN.

De (extreem)linkse activisten hielden spandoeken op met slogans zoals “ons klimaat, uw mandaat”. Zo wilden ze de toestanden aanklagen bij de regeringsformatie en eisen ze een federale regering die focust op het klimaat. De actie was echter niet aangevraagd en in de verboden neutrale zone. Daarom zijn ze aangehouden. “Dertien personen zijn administratief aangehouden voor identificatie. Daarna zullen ze een GAS-boete krijgen voor een niet-toegelaten betoging,” zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere aan HLN. Die GAS-boete kan oplopen tot 350 euro voor meerderjarigen en 175 voor minderjarigen, maar de exacte hoeveelheid wordt beslist door een ambtenaar. Het is dus onduidelijk hoeveel Anuna De Wever zal moeten betalen, of als ze er met een kleine boete vanaf komt.

Nog geen half uur later doken activisten van het extreemlinkse Extinction Rebellion op. Woordvoerder Gert-Jan reageerde in de HLN: “Wij, als burgers, kunnen niet zomaar gaan zitten wachten terwijl onze politici tijd verspillen aan discussies over wie wel of niet wil samenwerken, terwijl de biodiversiteit in een ongekend tempo afneemt ten gevolge van een steeds uitdijend economisch systeem.” Extinction Rebellion is geen onbekende activistenorganisatie. Na een actie die de Britse premier, Boris Johnson, een “onaanvaardbare aanval op de persvrijheid” noemde, wilde de Britse regering namelijk die groep als misdaadgroep erkennen waardoor het strafbaar zou zijn om deel te nemen aan manifestaties.