Gerolf Annemans, Europees parlementslid voor Vlaams Belang wil dat Didier Reynders (MR) zich verantwoordt in de zaak Chovanec. In een open brief aan de Eurocommissaris voor Justitie dringt hij  aan dat Reynders ingaat op een verzoek van de Slovaakse regering in die zin. Ook justitieminister Koen Geens (CD&V),  verantwoordelijk voor de werking van de parketten, zou dat moeten doen, meent Annemans.

“De dood van Jozef Chovanec en de omstandigheden daarrond beroeren niet alleen de gemoederen in België, maar uiteraard ook in zijn thuisland en zelfs de rest van Europa. België en justitie in België slaan weerom een mal figuur en dat is zacht uitgedrukt,” zo begint Annemans zijn oproep.

Annemans verzoekt Reynders “even een pauze te nemen in zijn jacht op lidstaten als Polen en Hongarije”. Beter zou hij de focus verleggen naar België”, schrijft hij sarcastisch.

Annemans heeft het in zijn brief ook nog over ernstige disfuncties van politie, maar vooral van Justitie. “Mag ik dus de Commissaris verzoeken dat hij zo snel mogelijk opheldering vraagt bij de Belgische minister van Justitie Koen Geens, de onderzoeksrechter en het parket-generaal van Bergen.” Fijntjes voegt hij er nog aan toe dat dit gebeurde “in een periode dat de Commissaris zelf nog minister van Buitenlandse Zaken was”.

1 REACTIE