In Amerika draagt president Trump Amy Coney Barrett (48) voor als nieuwe opperrechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat meldt De Telegraaf. De voordracht van Barrett is geen verrassing. Haar naam ging al geruime tijd over de lippen en ze was door diverse Amerikaanse media al getipt als grootste kanshebber. Haar voordracht moet uiteraard wel nog een meerderheid krijgen in de Amerikaanse senaat.

Barrett was aanwezig toen Trump haar als kandidaat voorstelde: “Ik hou van de Verenigde Staten en ik hou van de Amerikaanse constitutie. Een rechter moet naar de wetten kijken en geen beleidsmaker zijn”, zei ze in een eerste reactie in de tuin van het Witte Huis.

De 45-jarige Barrett is devoot katholiek en staat bekend als conservatief. In 2018 was ze al eens in de running als mogelijke vervanger voor opperrechter Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk is toen Brett Kavanaugh benoemd. 

Als moeder van zeven kinderen is ze ook een felle tegenstander van abortus. Haar benoeming is strategisch bijzonder belangrijk. Rechters aan het Hooggerechtshof zijn immers benoemd voor het leven. Het Hooggerechtshof in Amerika is ook bevoegd zich over strategische en urgente kwesties uit te spreken.

Barret zou de liberale Ruth Bader Ginsburg opvolgen. Zij overleed recent op 87-jarige leeftijd.