“Als we geen asielzoekers aanvaarden, moeten we ze niet tegenhouden”, zo klonk de droge commentaar van de Tsjechische premier Andrej Babis. Ook de Hongaarse premier Viktor Orban reageerde kort maar scherp: “De EU wil migratie beheren, niet migranten tegenhouden”. Dat zeiden ze, na een onderhoud tussen de Visegrad-landen met de Europese Commissie. Zowel zijn land Hongarije, maar ook Polen, Tsjechië en Slowakije, blijven, volgens BELGA, bijzonder sceptisch over het nieuwe Europees asiel- en migratiepact. “Dit is geen doorbraak”, zei Orban nog. De Visegrad-landen wezen de verplichte spreiding van asielzoekers die Europa oplegt altijd al resoluut af.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie gaven de Hongaarse, Poolse en Tsjechische premiers als eerste, hun visie. “De Europese basisaanpak blijft nog steeds hetzelfde”, klonk het bij Viktor Orban. “Ze willen migratie beheren en niet migranten tegenhouden.” De Visegrad-landen willen vooral “de meest rigoureuze en efficiënte grenscontrole die mogelijk is”, beaamde zijn Poolse ambtsgenoot Mateusz Morawiecki van de PiS partij.

Poolse premier Morwiecki: “We gaan onze principes niet opgeven”

“Wij blijven bij ons standpunt. We dringen aan op een zo streng en efficiënt mogelijke controle van de grenzen”, verklaarde de Poolse premier Morawiecki. “We zijn bereid om deze voorstellen te steunen. Maar we gaan onze principes zeker niet op geven.”

Hongarije, Polen en Tsjechië zijn ooit veroordeeld door het Europees Hof van Justitie omdat ze het Europese spreidingsplan nooit wilden uitvoeren. Men zegt nu dat het nieuwe migratiepact die landen toelaat om aan die verplichting te ontkomen. Maar dan wel enkel als ze zich ‘financieel’ solidair tonen met landen die met een migratiecrisis kampen. Die financiële solidariteit ervaren de meeste Oost-Europese landen vooral als een soort sanctie wegens hun principiële houding die ze altijd innamen in het migratiedebat. 

Eerder nog had Hongarije de beslissing genomen waardoor het aanvragen van asiel enkel nog mogelijk was via enkele ambassades in het buitenland. Nog voor de ontmoeting met Von der Leyen had de Tsjechische premier Andrej Babis, al gezegd dat het hele voorstel wat hem betreft geen steek houdt: “Als we geen asielzoekers aanvaarden, moeten we ze ook niet terugsturen.

Haar woordvoerster verklaarde achteraf dat het “volumineuze voorstel” van woensdag heel wat vragen heeft opgeroepen. De Europese Commissie verwacht zich de komende weken en maanden dan ook aan “grondige discussies met de lidstaten”.

Ursula von der Leyen zei na afloop op Twitter dat ze met het drietal een “goed gesprek” had gehad, maar op verdere details ging ze niet in.

 

1 REACTIE

  1. Migratie is een complex gegeven. Het recht om te migreren is een mensenrecht. Het valt onder het recht op vrijheid. Dit veronderstelt evenwel dat je migreert op eigen verantwoordelijkheid en risico. Dit houdt in dat je op geen enkele wijze aanspraak kan maken op hulp uit het land waarnaar je migreert.
    Mensenrechten zijn bovendien individuele rechten. Massamigratie is geen mensenrecht, geen recht maar een onrecht. Massamigratie leidt tot onaanvaardbare toestanden. Vraag dat maar eens aan de Indianen en de Australische aboriginals betreffende de Europese massa-immigratie. Vraag dat maar eens aan de Mongolen en de Tibetanen betreffende de Chinese massa-immigratie. Vraag dat maar eens aan de Noord-Ieren betreffende de Engelse massa-immigratie. Vraag dat maar eens aan de Palestijnen betreffende de Joodse massa-immigratie. Vraag dat maar eens aan….