Allochtone feestvierders die de coronamaatregelen niet respecteerden, na een burgerlijke trouwplechtigheid op het gemeentehuis van Dilbeek, mogen zich nog verwachten aan een proces-verbaal. Dat heeft burgemeester Willy Segers (N-VA) vanmiddag aan SCEPTR bevestigd. Hij zal aan de politie vragen proces-verbaal op te maken. De feestvierders, troepten samen voor het gemeentehuis en dansten er vrolijk in het rond zonder respect voor de coronamaatregelen.

Een groepje mannen stond zelfs arm in arm te dansen terwijl ze een soort rondedansje maakten. Van de noodzakelijke social distancing bleek geen sprake. Een duidelijke inbreuk dus op de coronamaatregelen. Iemand filmde het gebeuren en plaatste het vervolgens op sociale media. 

De timing van de feestvierders was op zijn minst bijzonder slecht gekozen. Net op de dag van het filmpje (vrijdag 18 september, nvdr) zag Burgemeester Willy Segers (N-VA) zich verplicht om een aantal verscherpte lokale coronamaatregelen aan te kondigen. De evolutie van de coronacijfers baart immers grote zorgen.

In het gemeentehuis zelf zou alles volgens de voorschriften zijn verlopen, aldus schepen van Burgerzaken Linda Janssens (LVBurger-Open VLD). In de zaal bevonden zich dertig personen die allemaal een mondmasker droegen. Maar zodra het pasgetrouwde koppel en de familie het gemeentehuis hadden verlaten, ging het plots losser aan toe. 

“Eens ze de trouwzaal hebben verlaten, verwachten we dat de mensen hun verantwoordelijkheid nemen,” klinkt het in een reactie bij schepen Janssens. “Dat gebeurde hier duidelijk niet en kan absoluut niet door de beugel.”

Burgemeester Willy Segers (N-VA): “Dit feestje krijgt zeker nog een juridisch staartje”

Burgemeester Willy Segers (N-VA) reageert alvast boos en kan er alvast niet om lachen. Volgens hem valt zijn schepen alvast niets te verwijten. “Eens de ene trouwer buiten is, volgt onmiddellijk een andere. Onze schepen kan dus onmogelijk opvolgen wat buiten gebeurt”, laat hij ons weten. 

“Die feiten spelen zich duidelijk af na de plechtigheid op gemeentehuis. Het is dus niet evident om dat permanent op te volgen wat buiten gebeurt.”
Segers betreurt dat het filmpje pas laat na de feiten is opgedoken en had liever gezien dat de politie was verwittigd.

Dilbeek kampt sinds enkele dagen opnieuw met een forse stijging van het aantal coronabesmettingen. De gemeente zit in verhoogde alarmfase. Om die reden kondigde men vrijdag al aan dat onder meer een event als  ‘de Dag van de Dilbekenaar’ is geannuleerd. Ook een geplande fysieke gemeenteraad is afgelast.

Willy Segers is verontwaardigd en boos door de gebeurtenissen en verzekerde ons dat “dit feestje nog een juridisch staartje” krijgt.