In het Afrika Museum in het Nederlandse Berg en Dal hebben activisten geprobeerd kunstbeelden te stelen omdat die volgens hen geroofd werden door kolonialen. Dat meldt de Nederlandse NOS. “We nemen enkel mee wat aan ons toebehoort”, stellen ze.

Volgens de activisten worden in het Afrika Museum bijna een half miljoen spullen tentoon gesteld die door koloniale heersers uit Afrika geplunderd en gestolen werden. Ze vinden dan ook dat die spullen hen toebehoren. “We zijn gekomen om terug te halen wat van ons afgepakt is”, klinkt het in een Youtube-video van de diefstal die de activisten zelf online plaatsten. 

Even later is te zien hoe ze met de kunstbeelden zomaar het museum buitenwandelen. “We brengen alles terug naar huis. Het is ons erfgoed”, klinkt het. “We nemen enkel mee wat aan ons toebehoort. Deze kunst is geroofd door kolonialen.”

Het personeel van het museum merkte de diefstal op en verwittigde de politie. Zij kwamen net op tijd ter plaatse en konden de activisten arresteren op het moment dat ze met de beelden de straat op wandelden. Museumdirecteur Stijn Schoonderwoerd is blij met de afloop. “Het had zomaar kunnen uitlopen op een handgemeen”, zei hij tegen NOS. De gestolen beelden werden teruggeplaatst in het museum. 

1 REACTIE