“Niet de regering, maar het parlement krijgt het laatste woord in de abortuswet”. Dat zei Waals minister van Financiën en Begroting Jean-Luc Crucke (MR)  donderdag in de studio’s van de RTBF bij ‘Jeudi en Prime’. Hij verklaarde daar dat “tussen de onderhandelaars een akkoord zou zijn bereikt om het wetsvoorstel rond  abortus opnieuw naar de Kamercommissie door te verwijzen”. Dat is opmerkelijk want tot voor kort was de eis van CD&V en haar voorzitter Joachim Coens om dit binnen de schoot van de regering, of minstens binnen de context van de regeringsonderhandelingen te bespreken.

Crucke zelf noemde dat een goede zaak: “Ik heb altijd gezegd dat abortus moet gedecriminaliseerd worden. Ik heb ook altijd gezegd dat er een oplossing moest komen via een meerderheid in het parlement en dat iedereen vrij moet kunnen stemmen.”

Volgens Crucke sprak hij niet enkel in eigen naam maar ook namens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Het debat zal in het parlement gebeuren, en het zal het parlement zijn dat het laatste woord heeft en niet de regering “.

Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen, te meer daar CD&V voorzitter Joachim Coens van bij het begin van de regeringsonderhandelingen steeds benadrukt had dat de abortuskwestie voor CD&V binnen de regering moest worden besproken. 

Joachim Coens, 3 juli 2020: “Abortuskwestie zal deel uitmaken van de onderhandelingen van een nieuwe regering”

Zo zei Coens nog in november vorig jaar dat wanneer de andere partijen hun wil zouden doordrukken “het vertrouwen van CD&V in de andere partijen geschaad” zou zijn. “Het kan voor mij niet zijn dat we de ene dag buitenspel staan en morgen gevraagd zijn om in een regering te stappen”, zei hij intussen bijna een jaar geleden. Coens had het toen ook over “een breekpunt” en verklaarde dat CD&V dit zou op tafel leggen bij de federale regeringsvorming.

En ook op 3 juli van dit jaar, had Joachim Coens, toen nog één van ‘drie koningen’ al bezwaren gemaakt toen de abortuswet in het parlement op de agenda kwam te staan. CD&V kreeg toen, naar eigen zeggen, en na een verzoeningsgesprek met MR-voorzitter Bouchez, ook “de toegeving dat de abortuskwestie nu toch deel zal uitmaken van de onderhandelingen voor een nieuwe regering”. MR-voorzitter Bouchez had de reactie van Coens vervolgens afgedaan als “wat politiek spektakel”. 

Waals minister van Financiën en Begroting, Jean-Luc Crucke (MR) die ook ondervoorzitter is, gaf nog mee zelf ‘demandeur de rien’ te zijn als er binnen twee weken een federale regering met een Vivaldi-meerderheid komt. Na de stemming donderdag in de Kamer toonde Crucke zich nog tevreden dat “CD&V mee aan boord is”.  

Crucke (MR) over protest oppositie: “Sommigen hebben een stukje theater opgevoerd”

Het felle protest van de twee grootste Vlaamse oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang maakt dan weer weinig indruk: “Sommigen hebben een stukje theater opgevoerd”, zei Crucke verwijzend naar het hevige protest van N-VA fractievoorzitter Peter De Roover in de Kamer: “Maar het belangrijkste is wat er in de Kamer gebeurde. Er waren maar twee mogelijkheden, aldus de Waalse minister, en ondervoorzitter van de MR. Ofwel de weg inslaan naar een conservatieve regering, waarin Vlamingen het opnemen tegen de Walen en Brussel. Ofwel durven we te zeggen dat er een modern, nieuw model is, waarin we met zeven partijen toegevingen doen en we verder gaan”.