De Griekse politie heeft een georganiseerd mensenhandelsnetwerk op het eiland Lesbos ontmanteld. Volgens de Griekse politie waren vier NGO’s betrokken bij het netwerk. 33 leden van de organisaties – waaronder Duitsers, Zwitsers, Fransen, Bulgaren, Spanjaarden, Oostenrijkers en Noren – worden aangeklaagd.

De Griekse politie maakte het nieuws vandaag bekend. 33 NGO-leden zouden de binnenkomst van asielzoekers uit Turkije in Griekenland hebben gefaciliteerd. Zij kijken nu aan tegen verschillende strafrechtelijke aanklachten, waaronder runnen van een criminele organisatie, spionage en het schenden van staatsgeheimen.

Sinds begin juni zouden de NGO’s mensensmokkelaars en illegale migranten geholpen hebben met sociale mediagroepen, apps en vertrouwelijke informatie. Het informatienetwerk zou de reddingsoperaties van de Griekse kustwacht verhinderd hebben. Het netwerk zou betrokken zijn bij 32 gevallen van mensensmokkel, of pogingen daartoe.