Een stijging van het aantal besmettingen zorgde in Antwerpen voor bijkomende maatregelen om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een verplicht sluitingsuur voor de horeca om 23.00 uur, een mondmaskerplicht in de publieke ruimte en bovenal is er de ongekende avondklok die bij heel wat Antwerpenaren voor frustraties zorgt. 

Terwijl het aantal besmettingen in Antwerpen vorige week steeg, bleef een enorme toename van de ziekenhuisopnames echter uit. Aan de ziekenhuisopnames viel nauwelijks op te merken dat de verspreiding van het coronavirus in provincie Antwerpen toenam. Wanneer er toch COVID-19 positieve patiënten worden binnengebracht, merkt onze redactie (uit cijfers die we toegestuurd kregen uit hospitalen) op dat deze uit een bijzonder groot percentage allochtonen bestaat. Het ziekenhuispersoneel kreeg een zwijgplicht opgelegd om niets over de achtergrond van haar patiënten naar buiten te brengen.

Zwijgplicht zorgpersoneel

Het ziekenhuispersoneel kreeg in Stuivenberg een zwijgplicht opgelegd om niet te communiceren over de achtergrond van de patiënten, maar ook zij zijn het naar eigen zeggen meer dan beu dat Antwerpen een ‘lockdown’ krijgt die veroorzaakt is door een kleine etnische groep. Het is al sinds de eerste coronagolf geweten dat de COVID-afdeling in GZA Sint-Vincentius oververtegenwoordigd is door de Joodse gemeenschap.

Naast het feit dat het probleem zich situeert binnen bepaalde gemeenschappen, is er anderzijds het nieuws dat mensen met buitenlandse origine het aantal testen opdrijft om naar het buitenland ‘op vakantie’ te kunnen gaan. Uit getuigenissen blijkt dat een massa allochtone mensen de eerstelijnszorg en onze labo’s bedelven onder een werkdruk om op vakantie te kunnen gaan naar land van herkomst.

Ondertussen begint de covidafdeling op het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen-Noord aardig vol te lopen met mensen van buitenlandse origine. De nieuwe covid-19-positieve patiënten worden nu naar ZNA Middelheim gebracht. In een tweede poging om te getuigen over de toestand in de Antwerpse ziekenhuizen vertelt het verplegend personeel ons dat ze bang zijn om hun job te verliezen wanneer ze communiceren met de pers. Er is hen uitdrukkelijk gevraagd om niets naar buiten te brengen over de achtergrond van de patiënten.

Cijfers uit de Antwerpse ziekenhuizen

De cijfers die onze redactie bereikten uit betrouwbare bron binnen de Antwerpse ziekenhuizen tonen aan dat er geen significant aantal mensen op intensieve zorg ligt. Er is een stijging van het aantal besmettingen doordat er veel vaker en efficiënter getest wordt in Antwerpen dan in andere steden. Bij de positief geteste patiënten zit een overgrote meerderheid allochtonen.*

  • AZ Klina in Brasschaat telt 5 COVID19-opnames waarvan 0 op Intensieve zorg
  • UZA in Edegem telt 33 patiënten op Intensieve zorg waarvan slechts 4 COVID19-opnames en uit die 4 opnames zijn er 3 patiënten met een familienaam van buitenlandse origine.
  • ZNA Stuivenberg telt 31 patiënten verdeeld over haar 3 COVID19-afdelingen waarvan 1 Chinese familienaam, 1 Vlaamse en 29 met een Arabische achtergrond.

*De cijfers dateren van vorige week donderdag 30 juli 2020, Momenteel zitten de cijfers op 232 aantal mensen in het ziekenhuis, onder wie ‘slechts’ 49 op intensieve zorg over heel het land.

Broeihaarden allochtone gemeenschap

Borgerhout, waar ongeveer 60% van de inwoners een migratieachtergrond heeft, werd de afgelopen week omgedoopt tot de coronabroeihaard van provincie Antwerpen. Ruim een kwart van de nieuwe coronagevallen in de stad Antwerpen werd in Borgerhout vastgesteld. 

Ondertussen was het afgelopen weekend tijdens het Offerfeest rijendik aanschuiven in de Antwerpse moskeeën. Op beeldmateriaal is te zien dat de aanwezigen zich niet aan de afstandsregels houden en ook niet iedereen een mondmasker draagt – nochtans naast handhygiëne de twee basisregels die het meest effectief zijn in de strijd tegen corona. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken deelde via Facebook foto’s en filmpjes van moskeebezoeken in Antwerpen Noord.

(Lees verder onder de video.)

ONGELOOFLIJK! Vandaag aan de moskeeën in Antwerpen-Noord.➡️ Dit is de echte reden waarom héél de provincie Antwerpen gestraft wordt.

Publiée par Tom Van Grieken sur Vendredi 31 juillet 2020

Verschillende horecazaken in de binnenstad sluiten zelf tijdelijk de deuren, daar het niet meer rendabel is om open te blijven en daarenboven is de goesting – om het met een Antwerps woord te zeggen – verdwenen door de drastische maatregelen die hen zwaar treffen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) vertelde op VTM Nieuws dat het niet eerlijk is voor de mensen in de binnenstad, waar er slechts 20 besmettingen zijn vastgesteld. Maar doordat heel Antwerpen geviseerd wordt, blijft het centrum leeg en dreigen de winkels failliet te gaan. Terwijl de Turkse bakkers, pitazaken en theehuizen open bleven, en zelfs een besmette werknemer uit Borgerhout nog verder aan de slag ging. Tijdens de lockdown moest de Antwerpse politie al enkele sishabars sluiten. Eind juli moest burgemeester opnieuw 5 zaken waar waterpijp wordt gerookt, sluiten omdat ze de regels niet naleefden.

(Lees verder onder het Facebookbericht.)

Dr. Roderik Deleersnijder. Vaat- en Thoraxchirurg:"Dagdagelijks sterven ongeveer 330 mensen in ons land, en wordt een…

Publiée par Luc Camps sur Lundi 3 août 2020

Geen reden tot paniek?

In ons land lezen we vaker commentaar op sociale media waarin dokters zich uitspreken over de “paniekzaaierij” die heerst in onze media. Zo corrigeerde data-analist Yves Van Handenhove het aantal besmettingen in relatie tot het aantal testen. Hieruit blijkt dat de toename de jongste weken minder drastisch is dan wat Sciensano en bijgevolg de media voorstellen.

3 REACTIES

  1. De vraag is waarom dient een zwijgplicht voor een feit dat ondertussen toch algemeen geweten is. De overheid creëert enkel wantrouwen over haar communicatie. Erger nog, de overheid is zelf medeverantwoordelijk door een oogje dicht te knijpen naar deze gemeenschap tijdens de ramadan en het daaropvolgend Suikerfeest. Daardoor kreeg de allochtone gemeenschap de indruk dat deze regels niet zo strikt voor hun nodig waren. Dat terwijl de autochtonen hard en repressief werd gecontroleerd. Wie bleef er in gebreke? De allochtone gemeenschappen vooreerst, hun imams, de communicatie daar hun schotelantennes die gericht zijn naar Istanboel of een andere oord en zeker de overheid die veel te laks is geweest.