In de nacht van zondag op maandag zijn zware rellen en plunderingen uitgebroken in Chicago. Meer dan 100 mensen werden gearresteerd en 13 politieagenten geraakten gewond. De schade wordt geschat op ten minste 60 miljoen dollar. “Dit zijn herstelbetalingen. Alles wat ze wilden nemen, mogen ze nemen omdat deze zaken een verzekering hebben”, zegt een ‘Black Lives Matter’-activist over de plunderingen.

Het geweld barstte los nadat de politie van Chicago een gewapende zwarte man had neergeschoten. De politie werd opgeroepen nadat een gewapende man gespot werd in de buurt Englewood. Toen hij achtervolgd werd door de politie opende de 20-jarige Latrell Allen het vuur op de agenten, alvorens zelf neergeschoten te worden. Hij werd naar een lokaal ziekenhuis gevoerd en wordt belast met poging tot moord.

(Lees verder onder de tweet.)

Plunderingen 

Kort na het incident circuleerde een video op sociale media die valselijk beweerde dat de agenten een 15-jarige jongen doodgeschoten hadden. Daarop trokken honderden mensen – hoofdzakelijk Afro-Amerikanen – naar de binnenstad van Chicago. Tientallen winkels werden daarbij geplunderd en gevandaliseerd. De zaken werden ontdaan van koopwaar, geldmachines en zowat alles wat los zat. De totale schade wordt geschat op minstens 60 miljoen dollar. Bij de rellen geraakten 13 politieagenten gewond. Meer dan honderd relschoppers werden gearresteerd.

Gisteren hield ‘Black Lives Matter’ een samenkomst in Chicago om de arrestanten te ondersteunen. Een van de organisatoren noemde de plunderingen “herstelbetalingen”. “Het kan me niet schelen of iemand besluit een Gucci- of een Macy’s- of een Nike-winkel te plunderen, want dat zorgt ervoor dat die persoon eet. Dat zorgt ervoor dat die persoon kleren heeft. Dit zijn herstelbetalingen. Alles wat ze wilden nemen, mogen ze nemen omdat deze zaken een verzekering hebben”zegt Ariel Atkins.