Zes Vlaamse ondernemers willen viroloog Marc Van Ranst dagvaarden voor de rechtbank. De reden? Volgens de zes heeft Van Ranst “onnodig grote economische en maatschappelijke schade aangericht met ongenuanceerde en roekeloze uitspraken”. Ze hebben hiervoor advocaat Walter Damen ingeschakeld en eisen van Van Ranst een symbolische schadevergoeding van 1 euro. Van Ranst noemt het “een politiek geïnspireerde hetze”. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Rudi De Kerpel: “Met de regelmaat van de klok verspreidt Van Ranst in de media en via Twitter zelf informatie en adviezen, nog voor de overheid deze heeft kunnen communiceren.”

De publieke oproep van Marc Van Ranst om weg te blijven uit Antwerpen is één van de fameuze uitspraken die geviseerd worden. De ondernemers stellen dat die oproep  “desastreuze gevolgen voor de lokale economie” heeft veroorzaakt.

Met die kritiek zijn de ondernemers in elk geval niet alleen. Ook diverse Antwerpse organisaties voor zelfstandigen, evenals bestendig afgevaardigde Luk Lemmens uitten al scherpe kritiek op “de politieke uitspraken” van Marc Van Ranst.

Marc Van Ranst: “Dit gaat om een politiek geïnspireerde hetze.”

“Vlak na de uitspraken om uit Antwerpen weg te blijven, die eerst van viroloog Marc Van Ranst kwamen, en nadien ook door Berx werden herhaald, werden we in de provincie economisch gewurgd”, stelde Luk Lemmens (N-VA), in een gesprek met SCEPTR. Lemmens deed toen een opmerkelijke oproep. “Men had die man eigenlijk al langer een halt moeten toeroepen. Hij moet zich bezighouden met virologie, niet met politiek. 

Marc Van Ranst meent intussen dat het om “een politiek geïnspireerde hetze” gaat. Hij denkt niet dat het tot een proces zal komen.

Liever wensen de ondernemers dat Van Ranst achter de schermen duiding geeft. Nadien kan de overheid dat advies in concrete richtlijnen omzetten. De ondernemers deinzen er ook niet voor terug om in eigen naam naar buiten te treden. Het betreft Bart Deconinck, Rudi De Kerpel, Philip Nichelson, Tanguy Van Quickenborne, Tom De Bruyckere en Patrick Vermaerke