Het Luikse bedrijf ZenTech sleept de Belgische Staat voor de rechter, nadat de overheid weigerde om 1,25 miljoen geproduceerde coronatests te betalen. Dit lezen we in L’Echo. De tests testen de aanwezigheid van antistoffen. Maar volgens recente studie zouden de tests niet nuttig zijn, omdat antistoffen na enkele maanden verdwijnen uit het bloed. De tests werden wel degelijk succesvol werden gebruikt bij grootschalige campagne in Turijn, Noord-Italië.

“We vragen de staat simpelweg de voorwaarden van het ondertekende contract te respecteren”, zegt Eric Poskin, woordvoerder van ZenTech. De Belgische staat plaatste in april een bestelling van 3,65 miljoen tests bij het bedrijf. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) verifieerde de tests eind april. ZenTech begon bijgevolg met de productie van de tests. Dit zou hen ongeveer 20 miljoen euro kosten. 

Stilte bij de overheid

Een eerste tranche van 200.000 tests werd eind april al geproduceerd. In mei kwamen er nog 800.000 bij. En nog eens 250.000 eind juni. Maar het bleef stil bij de overheid. Begin juli berichtte de overheid aan ZenTech dat ze het order wilden herzien. Een concreet voorbeeld kwam maandag pas. Het Luikse vennootschap ontving een verzoek tot uitstel van het verwachte voorstel tot 15 september. 

Het bedrijf is hier niet mee gediend. het heeft naar eigen zeggen al vier miljoen uitgegeven om haar deel van het contract na te komen. Bijgevolg stappen ze nu naar de rechter en dienen een zaak in kort geding in tegen de Belgische staat. De uitspraak volgt waarschijnlijk eind augustus.

Philippe De Backer (Open Vld), die de taskforce voor het beheer van de coronaviruscrisis leidt, reageert kort aan de RTBF. Hij zegt dat hij niet onder de indruk is van de zet van ZenTech en dat de onderhandelingen in een constructieve sfeer verlopen.

1 REACTIE