In de nacht van zondag op maandag zijn er rellen uitgebroken in Wit-Rusland. Op 9 augustus waren er namelijk verkiezingen. President Loekasjenko is opnieuw verkozen. Hij is al aan de macht sinds 1994. Aanvankelijk was hij lid van de communistische partij van Wit-Rusland. Nu heeft hij zijn eigen partij, Belaya Rus. Het volk kan de resultaten echter niet geloven. 84,05% van de Wit-Russische bevolking zou gestemd hebben, waarvan de meerderheid beweert dat ze voor tegenkandidaat Svetlana Tichanovskaja hebben gestemd. Daarnaast werd de oppositie in aanloop naar de verkiezingen onderdrukt en de mond gesnoerd. Zo werd columnist en politieke analist Vitali Shkliarov, die veel met één van de oppositiekandidaten samengewerkt heeft, vlak voor de verkiezingen gearresteerd.

(Lees verder onder de tweet)

Toch zou Loekasjenko met 80,23% van de stemmen gewonnen zijn. In Wit-Russische instellingen in het buitenland zijn de resultaten ferm anders. In Den Haag haalde Loekasjenko slechts 1,70% en Tichanovskaja 94,60%. Ook in Moskou zijn de resultaten volledig anders: 78,5% voor Tichanovskaja en slechts 6% voor Loekasjenko. Ten slotte zijn de resultaten bekend van de Wit-Russische ambassade in Vilnius Daar haalde Tichanovskaja 80,53% en Loekasjenko slechts 6%.

(Lees verder onder de tweets)

Daarnaast verliepen de verkiezingen ook niet zuiver. Eerst en vooral was er een volledige internetblackout in Wit-Rusland. Verschillende storingen zorgden ook voor problemen. Zo werd het onmogelijk om beelden en informatie te verspreiden. Best opmerkelijk, want op Twitter en andere sociale media werd hevig gecommuniceerd en beelden verspreid over mogelijke verkiezingsfraude. In Wit-Rusland is de applicatie Telegram zeer populair daarvoor. De meeste storingen zouden plaatsgevonden hebben in de hoofdstad Minsk.

(Lees verder onder de tweets)

Verkiezingsfraude

Tijdens de verkiezingen doken beelden op van verkiezingsfraude. Een Wit-Russische vrouw deed voor de camera haar verhaal. “Ik ben Ira Shjevitsj, ik woon hier in Minsk. Ik heb gestemd, de mensen daar glimlachten en zeiden bedankt. Wat ik gedaan had, was een foto genomen en enkel om de foto zag ik het. Er staat al een puntje (bij Loekasjenko). Ik heb een dikke lijn geplaatst bij Tichanovskaja. Echt in shock ben ik ervan. Ik weet dat velen dat niet zien, nooit zullen zien… Ik ween echt…” Een andere video toont hoe een vrouw door het raam kruipt met een zak. Ze kruipt uit een stemlokaal, dus hoogstwaarschijnlijk zaten daar stembiljetten in. Ook opmerkelijk: er staat een politieagent bij die haar helpt.

Rellen in Wit-Rusland

Na de verkiezingen riep de oppositie onmiddellijk op tot protest. Dat protest liep al snel uit de hand. De politie begon hardhandig de betogers uit elkaar te slaan en al snel braken overal rellen uit. Op beelden is te zien hoe agenten mensen in elkaar slaan. Grote groepen worden uit elkaar gedreven met traangas. De hele stad Minsk is afgezet. Op de kaart zijn blokkades te zien op de ring rond Minsk en op alle grote wegen die naar de hoofdstad leiden. Er duiken beelden op van gewonde betogers bedekt met bloed. Betogers die afgezonderd worden, worden onmiddellijk opgepakt. Volgens lokale bronnen in Minsk zou het leger ook zeer actief zijn op straat. 

(Lees verder onder de tweets)

Svetlana Tichanovskaja

Loekasjenko zei dat zijn tegenkandidaten “’zijn’ land niet zullen krijgen”. Maar wie was zijn grootste tegenkandidaat nu? Wie is Svetlana Tichanovskaja? Tichanovskaja is een 37-jarige leerkracht uit Wit-Rusland. Op 14 juli werd bekendgemaakt dat ze ook verkiesbaar zou zijn voor president. Op 9 augustus, de verkiezingsdag, was deze leerkracht al uitgegroeid tot één van de grootste oppositiesymbolen en populairste kandidaat in Wit-Rusland. Door haar populariteit werd ze gedwongen haar kinderen en oma naar het buitenland te sturen uit vrees voor represaille. Ze stelde zich verkiesbaar nadat haar man, Sergej Tichkanovski, gearresteerd werd door de Russische overheid. Hij was een populaire blogger die zich ook verkiesbaar wilde stellen.

Tot haar grote verbazing kon ze grote demonstraties op poot brengen. Ze was zeer snel heel geliefd bij de bevolking. Misschien had dat wel deels te maken met haar man, die ook een zeer geliefde kandidaat zou geweest zijn sinds hij al zo populair was. Maar dat ze erin slaagde om op 30 juli een demonstratie van 63.000 mensen te organiseren in Minsk, had niemand verwacht. Het hele interview met haar kunt u lezen op Al Jazeera.