Deze middag komen de EU-leiders samen om de Wit-Russische kwestie te bespreken. Er zijn namelijk al dagenlange protesten bezig in Wit-Rusland. De manifestanten beweren dat de verkiezingen vervalst zijn en eisen daarom dat de huidige president, Loekasjenko, aftreedt. Er zou sprake zijn van hard politie-optreden en Loekasjenko weigert herverkiezingen te organiseren“Herverkiezingen? Die komen er alleen als jullie me doden!”, klonk het eerder. Daarom komen de Europese leiders dus samen.

Wat er precies zal beslist worden op de Europese digitale top, is onduidelijk. De Franse president Emmanuel Macron riep wel al op om “alle middelen te mobiliseren om de manifestanten te steunen”. Volgens de HLN zou Europa wel al bezig zijn met een sanctielijst op te stellen met personen die verantwoordelijk zijn voor “het geweld, repressie en vervalsen van de verkiezingsresultaten in Wit-Rusland”. De Europese leiders komen om 12 uur samen.

Telefoongesprek met Poetin

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren wel al verschillende Europese leiders aan de lijn gehad. Dat meldt het Kremlin. Poetin maakte alvast duidelijk aan Macron en Merkel dat de bemoeienissen en druk van de EU onaanvaardbaar zijn. De Unie moet zich niet bezighouden met interne zaken van een land dat buiten de Unie valt. Het Kremlin verwacht dat de situatie snel weer zal kalmeren en dan de orde op zaken kunnen gesteld worden, maar EU-interferentie zou dit kunnen belemmeren. Wit-Russische president Loekasjenko zei eerder ook al dat hij voor een oplossing wil zorgen, maar niet onder druk. Hij beweert namelijk dat hij de macht wil delen en de grondwet wil wijzigen daarvoor, maar dat hij geen staatshervormingen zal doorvoeren onder dwang van de manifestanten en de EU.

“Interferentie en druk op Wit-Rusland is onaanvaardbaar”

Merkel, Macron en Charles Michel, die nu voorzitter is van de Europese Raad, vertelde Poetin dat ze alleen willen oproepen tot een “vreedzaam en echt inclusief nationaal dialoog”. “Geweld is niet het antwoord, Wit-Rusland. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering en de fundamentele mensenrechten moeten gerespecteerd worden,” stond te lezen op zijn Twitter. Toch vindt president Poetin dat de Europese Unie beter binnen hun grenzen blijft. “Vladimir Poetin heeft benadrukt dat interferentie in de interne zaken van de Wit-Russische republiek en het beoefenen van druk op de Wit-Russische leiders onacceptabel zou zijn,” staat nog eens te lezen in een verklaring van het Kremlin zelf.