Al vijf dagen op een rij komen duizenden mensen op straat om te protesteren in Wit-Rusland. De manifestanten beweren dat de verkiezingen vervalst zijn door Loekasjenko, de huidige president die al sinds 1994 aan de macht is. In Minsk worden lange rijen gevormd tegen de politie. Op bepaalde plaatsen is dit al uitgemond tot rellen, waarbij verschillende gewonden en zelfs al doden gevallen zijn. Meer dan duizend mensen werden al gearresteerd. Er is sprake van 6.000 arrestaties op één week tijd. Reuters meldt dat de Wit-Russische regering ondertussen al gigantisch veel gearresteerde manifestanten heeft vrijgelaten in de hoop de protesten te doen kalmeren. De VS en EU hebben ondertussen ook al gereageerd op de gebeurtenissen van afgelopen dagen. Dat meldt onder andere Al Jazeera.

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, reageerde dat de EU “haar relaties met Wit-Rusland zal herbekijken door het geobserveerd geweld, de onrechtvaardige arrestaties en de verkiezingsfraude.” Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei ook dat de verkiezingen niet “eerlijk en vrij” verlopen zijn. Hij dringt erop aan dat “de Wit-Russische regering geen geweld meer gebruikt.”

Europese leiders komen samen voor Wit-Rusland

De VRT meldt dat de Europese leiders ondertussen al zijn samengekomen om de Wit-Russische kwestie te bespreken. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak nog voor de vergadering al harde woorden uit. “We hebben extra sancties nodig tegen zij die de democratische waarden of mensenrechten schenden in Wit-Rusland. Ik ben ervan overtuigd dat het gesprek van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken zal demonstreren dat we de rechten voor fundamentele vrijheden en democratie van de mensen in Wit-Rusland sterk steunen,” klonk het op haar Twitter.

(Lees verder onder de tweet)

Polen, Tsjechië, Estland, Litouwen, Letland en Denemarken willen alvast dat er sancties opgelegd worden. Welke sancties precies, is niet duidelijk. De financiële tegoeden van Wit-Russische topfiguren kunnen bijvoorbeeld bevroren worden, of hun visa kunnen geweigerd worden in de toekomst. Duitsland, Oostenrijk en Zweden spraken eerder ook al over sancties. De Hongaarse premier Viktor Orban is alvast tegen en heeft opgeroepen de sancties te verzachten. 

“Oppositie is een kudde schapen”

 

Loekasjenko zwaait de beschuldigingen van fraude weg. Volgens hem zijn alle problemen de schuld van buitenlandse interferentie. De oppositie is niets meer dan een kudde schapen die blindelings de propaganda uit andere landen volgt. “De kern van deze zogenaamde manifestanten zijn mensen met een crimineel verleden en die zelfs werkloos zijn momenteel,” zou hij gezegd hebben volgens het nieuwsagentschap Belta.

Tichanovskaja, de populairste tegenkandidaat van Loekasjenko, roept wel op om vreedzaam te blijven protesteren “Ik vraag alle burgemeesters om op 15 en 16 augustus in alle steden organisator te worden van massale vreedzame bijeenkomsten”, aldus de presidentskandidate volgens Belga. Momenteel zit ze in Litouwen. Ze is naar het buitenland gevlucht. Haar kinderen en grootmoeder waren al voor de verkiezingen naar het buitenland getrokken. Haar man werd gearresteerd. 

1 REACTIE

  1. Ondertussen werden zo’n 7.000 Wit-Russische betogers door Loekasjenko’s KGB opgepakt. De arrestanten worden afgetroefd en gefolterd. In het holst van de nacht kan je buiten de muren van de AKRESTINA-GEVANGENIS in de hoofdstad Minsk het gedempte gekreun horen van de gedetineerden. De Akrestinagevangenis staat in Wit-Rusland bekend als het ‘Huis van de Foltering’. Een opname waarin te horen is hoe de gevangenenen geslagen worden en het uitschreeuwen van de pijn werd eergisteren, onder de titel ‘We hebben de indruk terug te zijn in de Middeleeuwen‘ gepubliceerd door de Witrussische krant ‘Nasja Niva’ (‘Ons Veld’): er is gekreun van mannen te horen die schreeuwen van de pijn, gevolgd door harde slagen. De folteraars zelf gaan zo razend tekeer dat hun gebrul ook buiten de gevangenismuren hoorbaar is (https://news.tut.by/society/696524.html?tg:).