Afgelopen weekend vonden er verkiezingen plaats in Wit-Rusland. Het land staat erom bekend om de laatste dictatuur te zijn van Europa. President Loekasjenko is dan ook al sinds 1994 aan de macht, eerst als president voor de communistische partij en nu als president voor zijn eigen partij Belaya Rus. Het was al van voor de verkiezingen duidelijk dat hij zijn functie niet wilde afstaan. “Mijn land krijgen ze niet!” klonk het standvastig bij hem. Hij speelde het daarom smerig. De oppositie werd onderdrukt en er is sprake van verkiezingsfraude. Tegenkandidaat Tichanovskaja is zelfs moeten vluchten naar het buitenland.

Verkiezingsfraude en oppositieonderdrukking in Wit-Rusland

Er circuleerden video’s van hoe stemmen al waren ingevuld op voorhand en hoe een vrouw uit het raam kroop met een zak stembiljetten. Daarnaast waren er ‘toevallig’ internetstoringen en zelfs een volledige black-out tijdens de verkiezingen. Vooral de hoofdstad Minsk werd geplaagd door die problemen. President Loekasjenko beweert dat het Westen hiervoor verantwoordelijk is en dat de internetblack-out een aanval was op Wit-Rusland. Populaire tegenkandidaten, zoals Sergej Tichkanovski, en journalisten die voor de oppositie schrijven, zoals Vitali Shkliarov, werden zelfs gearresteerd voor de verkiezingen. Loekasjenko won met 84,05% van de stemmen, alhoewel de resultaten van Wit-Russische instellingen in het buitenland (zoals Moskou en Den Haag) dat tegenspreken. Daar won Svetlana Tichanovskaja. Ze was de populairste kandidaat.

Rellen en politiegeweld, Tichanovskaja vlucht naar Litouwen

Overal in het land braken rellen uit. De politie, en vooral het leger, heeft veel geweld en machtsvertoon gebruikt om die rellen neer te slaan. Mensen zijn razend op Loekasjenko dat hij de verkiezingen vervalst en eisen dat de rechtmatige winnaar bekend gemaakt wordt, wat dus hoogstwaarschijnlijk Tichanovskaja zou zijn. Verschillende mensen raakten al gewond en er is zelfs iemand om het leven gekomen.

De man van Tichanovskaja werd al gearresteerd voor de verkiezingen. Daarom besloot ze haar kinderen en grootmoeder alvast het land uit te sturen. Uit angst voor haar eigen veiligheid, heeft ze Wit-Rusland nu ook verlaten. Ze zou gearriveerd zijn in Litouwen. Dat meldt de krant Al Jazeera, die voor de verkiezingen haar ook al geïnterviewd had.

Meer weten over wat er gebeurd is? Lees dan zeker: