“Wij passen voor een paars-groene ethische agenda met een Belgicistisch sausje erover”, dat zegt CD&V voorzitter Joachim Coens zondag in een interview met Het Nieuwsblad. Toch laat Coens een opening voor een regering zonder N-VA, “al hangt het wel af van het soort project dat Lachaert voorstelt”, voegt hij er aan toe.

Na het voorbije weekend gaat iedereen in de Wetstraat er vanuit dat Egbert Lachaert mikt op een “paars-groene” formule. Een regering met socialisten, liberalen en groenen. Die coalitie beschikt in het parlement dan wel over een nipte meerderheid, maar dan moet men er de Kamerzetel van ex-PS lid Emir Kir bij tellen. 

Dat is alvast niet de comfortabele meerderheid die Koning Filip in gedachten had. Daarom kan “paars-groen” nog altijd uitbreiden naar een “Vivaldi”-coalitie. Coens geeft alvast aanstaande maandag een stand van zaken voor zijn parlementsleden. 

(lees verder onder deze tweet)

Joachim Coens: “De coalitie met PS en N-VA is ons voorkeurscenario”

Hamvraag is of de CD&V-voorzitter er zal in slagen, om Lachaert in de richting van de Vivaldi-coalitie te duwen. Dat biedt aan Lachaert alvast een stabielere meerderheid in het parlement. Coens kan het vel van CD&V duur verkopen en zal minimaal de ethische voorstellen rond abortus en euthanasie geregeld willen zien in het regeerakkoord. 

“Om te beginnen is het niet paars-groen als daar ook christendemocraten bij zijn”, zegt hij daarover aan Het Nieuwsblad. Coens wil vooral over de inhoud praten. Daarbij moet het volgens hem gaan over het herstel van onze economie, het versterken van de koopkracht, eerlijke fiscaliteit, investeringen in de gezondheidszorg en de omslag naar een duurzame economie. Ook de organisatie van de overheid moet efficiënter. 

Coens hoedt zich ervoor om publiek voor of tegen de Vivaldi-optie te pleiten: “De coalitie met PS en N-VA is ons voorkeursscenario, dus daar hebben we op voorhand meer vertrouwen in.” 

“Beter dat federale coalitie een afspiegeling is van de regionale coalities”

Op de vraag of hij dan open staat voor het paars-groene project is Coens duidelijk. Hij pleit voor een “centrumcoalitie met een sterk socio-economisch verhaal”. Coens trekt in elk geval duidelijk zijn grenzen op het vlak van ethische kwesties. “Als dat een paars-groene ethische agenda is met daarover een Belgicistisch sausje, dan passen wij”, klinkt het als een waarschuwing. Met andere woorden, als Lachaert CD&V in de meerderheid wil dan zal men een galante oplossing moeten vinden voor de ethische dossiers die momenteel in het parlement hangende zijn.

Coens herinnert ook aan “het CD&V-trauma van de paarse en paars-groene regeringen onder Guy Verhofstadt”. Daarvan zegt hij dat ze staan voor “alles waar onze partij niet voor staat”. Het is voor hem “ondenkbaar om in een remake daarvan te stappen”. 

Tenslotte herhaalt Coens nogmaals het CD&V voorstel dat ook al door Hilde Crevits werd opgerakeld, eerder deze week: “Het zou natuurlijk beter zijn dat de federale coalitie een afspiegeling is van de regionale coalities. Dat is veel stabieler.” CD&V wil dat er “automatisch een afspiegelingscoalitie komt als er na zes maanden nog geen federale regering is”. Een voorstel dat ook Egbert Lachaert zelf nog genegen was tijdens zijn campagne voor het Open VLD-voorzitterschap.