Vanmorgen werd schepen en oud-burgemeester van Aalst Ilse Uyttersprot (CD&V) vermoord teruggevonden. Stilaan geraakt meer bekend over de man die zichzelf aangaf bij de politie na de moord. Het zou gaan om vastgoedmakelaar Jurgen D., met wie Uyttersprot sedert enkele maanden een relatie had. De verdachte werd in het verleden al veroordeeld wegens het toebrengen van slagen en verwondingen en het stalken van zijn ex-vriendin. Dat bericht onder meer Het Laatste Nieuws.

De 53-jarige schepen en oud-burgemeester van Aalst Ilse Uyttersprot (CD&V) werd vandaag vermoord teruggevonden in de Meuleschettestraat in Aalst. De vermoedelijke dader gaf zichzelf aan bij de politie. “Vanmorgen heeft een man zich gemeld bij de politie van Aalst. Hij vertelde dat hij Ilse Uyttersprot om het leven had gebracht”, zegt parketwoordvoerster Annelies Verstraete. “In een woning vond de politie het levenloze lichaam van de vrouw.” 

Dader in het verleden al veroordeeld voor stalking en relationeel geweld

Het zou gaan om Jurgen D., hij zou al enkele maanden een relatie met Ilse Uyttersprot hebben gehad. De feiten zouden dus kaderen in de relationele sfeer en niet de politieke. De federale politie leidt het onderzoek omwille van het profiel van het slachtoffer. Momenteel wordt alles grondig onderzocht. Jurgen D. verblijft ook nog in de cellen van de politie van Aalst. De moord zou een gruwelijk tafereel geweest zijn. Het slachtoffer werd immers toegetakeld met een hamer.

Jurgen D., een 49-jarige vastgoedmakelaar, was niet onbekend voor het gerecht. In 2014 werd hij al veroordeeld door de correctionele rechtbank tot zes maanden celstraf met uitstel. Deze straf kreeg hij nadat hij in december 2012 zijn toenmalige vriendin slagen en verwondingen had toegediend. Hij kon de relatiebreuk niet aan en barstte in woede uit. Daarna stalkte hij de vrouw nog tot april 2013, waarna zij naar de politie stapte om klacht in te dienen.

Ontzetting en ongeloof

Er volgt uit Aalst en de gehele politieke wereld veel ongeloof over de dood van Uyttersprot.“Met ontzetting en ongeloof verneem ik zopas het overlijden van Ilse Uyttersprot in dramatische omstandigheden. Bij het horen van het nieuws stond ik aan de grond genageld. Ik verneem dat de dader zich zou hebben aangegeven, maar de precieze omstandigheden worden door politie en parket de komende uren verder onderzocht”, zegt D’Haese, die namens het hele stadsbestuur zijn medeleven uitspreekt aan de nabestaanden.

Ook partijvoorzitter Joachim Coens (CD&V) is ontdaan. “Dit is vreselijk nieuws, bij ons allemaal komt dat heel hard binnen in onze partij. Heel veel mensen hebben Ilse gekend zowel lokaal, regionaal in Aalst, maar ze heeft ook in het parlement gezeteld dus daar kenden collega’s haar. Iedereen is echt onder de indruk van dit zeer droevig nieuws”, zegt hij tegen VTM Nieuws.