Ben Weyts (N-VA), minister van Onderwijs in de Vlaamse regering, springt in de bres voor minister-president Jan Jambon (N-VA): “Ik denk dat minister Jambon heel oprecht en eerlijk heeft gesproken. Sommigen willen hier rekeningen vereffenen. Er wordt een politiek spel gespeeld”, zo laat hij vandaag optekenen bij VRT NWS.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kwam gisteren in een mediastorm terecht, omdat volgens Minister De Crem bleek dat hij als minister van Binnenlandse Zaken op de hoogte was van politie-optreden in de luchthaven van Charleroi. Jambon had tot dan steeds ontekend en verklaarde aan VTM Nieuws dat hij “nog nooit over die zaak gehoord had.

Ben Weyts neemt nu de verdediging op van zijn partijgenoot. “Ik denk dat minister Jambon heel oprecht en eerlijk heeft gesproken”, meent Weyts. Weyts hint op een politieke afrekening en zegt dat eigenlijk ook met zo veel woorden: “Ik kan me  niet van die indruk ontdoen. Sommigen willen hier rekeningen vereffenen. Er wordt een politiek spel gespeeld, laat ons hier niet in meegaan.”

Welke andere minister had persoonlijk een ontmoeting met de Slovaakse ambassadeur?

Weyts benadrukt tenslotte dat Jan Jambon verklaard heeft dat hij de Slovaakse ambassadeur nooit persoonlijk gesproken heeft. “Andere federale ministers hebben dat wel gedaan”, aldus Weyts, maar “daar is nooit enige ruchtbaarheid aan gegeven, die worden niet ter verantwoording geroepen. Zij lijken de dans te ontspringen”.

Weyts noemt geen namen. Uit de verklaringen in de kamer valt wel af te leiden dat er frequent contact was over het dossier Chovanec tussen het kabinet van Buitenlandse Zaken en de Slovaakse ambassadeur. Bovendien was het minister van Buitenlandse Zaken Goffin die De Crem de informatie bezorgde dat het kabinet van Jambon de ambassadeur had gezien. Goffin zelf was op dat moment van de feiten nog niet in functie. Toenmalig Minister van Buitenlandse Zaken was de huidige Europese Commissaris Didier Reynders (MR). 

Kritiek op Jambon neemt toe

Intussen doet de aanslepende heisa rond deze zaak geen goed aan het imago van Vlaams Minister-president Jan Jambon en zijn regering. Op de Vlaamse opiniewebsite Doorbraak verscheen vandaag een zéér scherp opiniestuk waarbij Karl Drabbe een nieuwe doorstart suggereert: “Nu Jambon door de mand dreigt te vallen, kan de vraag opnieuw gesteld. Verdient de Vlaamse regering geen nieuwe doorstart? Neemt Bart De Wever het ‘probleem’ van de Vlaamse regering (zoals hij dat zelf toegeeft) in handen, of niet?” 

Waar is de ex-kabinetschef?

Waar is de ex-kabinetschef. Nog een vraag die menig waarnemer zich intussen stelt. Zal de vroegere kabinetschef van Jan Jambon zijn voormalige minister in de Kamer (kunnen) verdedigen? Gisteren was er in het debat in de Kamercommissie Justitie en Binnenlandse Zaken één opvallende afwezige. N-VA Kamerlid Joy Donné. Hij was destijds kabinetschef van Jan Jambon. Hij kwam in de Kamer als eerste opvolger van Zuhal Demir. Mogelijk herinnert hij zich meer details van de ontmoeting met de Slovaakse ambassadeur. Gisteren was hij alvast niet op het appel in de commissie Binnenlandse Zaken waar hij nochtans deel van uitmaakt.  

2 REACTIES