Was de top van de federale politie op de hoogte van het incident in de luchthaven van Charleroi? Dat is de vraag die de advocaat van de 22-jarige agente die de Hitlergroet bracht zich stelt: “Mijn cliënte is in mei 2018 voor het eerst ondervraagd door het Comité P, een extern controleorgaan op de politie. Zij toonden haar toen die beelden met de Hitlergroet. Ik weet niet hoe die intern hun zaakjes regelen, maar ik kan moeilijk geloven dat die info van daaruit niet vertrok naar de top van de federale politie,” zo verklaart hij vrijdag aan Het Laatste Nieuws.

De jonge politieagente die de Hitlergroet bracht in een cel op de luchthaven van Charleroi heeft daar veel spijt van. Haar advocaat François Feron, wijst er echter op dat die man “niet is gestorven door dat gebaar”.

Er was een enorm gespannen sfeer, nadat Jozef Chovanec (38) zichzelf zwaar had verwond en zich in een politiecel in de luchthaven agressief opstelde. De agente die op de uitgelekte beelden al dansend te zien is heeft zich dat direct beklaagd en had daar geen kwade bedoelingen mee. Dat zegt haar advocaat François Feron. 

Hitlergroet was tegenreactie op verwijt dat de politie fascisten zijn

In mei 2018 werd de agente hierover door het Comité P ondervraagd. “Ze is toen ook geconfronteerd met beelden van die Hitlergroet”, zegt haar advocaat, en “ze geneerde zich.” Het gebaar met de gestrekte arm was een soort van tegenreactie. Omdat zij Jozef Chovanec in een vreemde taal verwijten hoorde maken dat de politie fascisten zijn. “Op dat ogenblik en in die context dacht ze dat die Hitlergroet grappig was. Fout, natuurlijk. Maar dat beseft ze zelf ook.”

De advocaat die ook optreedt voor andere agenten ziet verzachtende omstandigheden voor het gedrag van de agenten. Feron begrijpt dat de beelden choquerend overkomen maar gelooft in de beste bedoelingen van de politie: “Die sterke man in bedwang houden: dat was enorm ingewikkeld. Die man was in alle staten, verzette zich. Hij had daarvoor ook al zijn hoofd tot bloedens toe tegen de celmuur geslagen. Zij moesten hem bedwingen, om erger te voorkomen.”

Advocaat Feron: “Ik kan moeilijk geloven dat die info van daaruit niet vertrok naar de top van de federale politie.”

Wat velen ook verbaasde is dat de Federale Politie volhoudt niet op de hoogte te zijn geweest van het voorval. Om die redenen zette André Desenfants gisteren tijdelijk nog een stap opzij als topman van de luchtvaartpolitie.

Advocaat François Feron heeft hier ernstige bedenkingen bij. “De federale politie wist zogezegd van niets. Ze beweren dat ze die beelden nog nooit hadden gezien. Mijn cliënte werd in mei 2018 voor het eerst ondervraagd door het Comité P, een extern controleorgaan op de politie. Zij toonden haar toen die beelden met de Hitlergroet. Ik weet niet hoe die intern hun zaakjes regelen, maar ik kan moeilijk geloven dat die info van daaruit niet vertrok naar de top van de federale politie.”

Het Comité P meldt dat hun onderzoekers opgevorderd zijn door de onderzoeksrechter in Charleroi: “Wat zij in hun proces-verbaal schrijven maakt deel uit van het geheim van het onderzoek. Het is dus niet aan onze mensen om de federale politie daarover in te lichten. Het is de onderzoeksrechter die instructies geeft wat er moet gebeuren.”

Ondertussen overweegt de advocaat een klacht in te dienen omdat de beelden uit het gerechtelijk onderzoek werden gelekt.

1 REACTIE