De Libanese premier Hassan Diab heeft maandag het aftreden van zijn voltallige regering aangekondigd. Het besluit volgt op massaal protest tegen corruptie en wanbeleid, nadat minstens 200 mensen omkwamen bij een gigantische explosie in de haven van Beiroet.

Libanon glijdt al lange tijd af in een politiek en economisch moeras, maar de explosie in de haven van Beiroet bracht de situatie naar een kookpunt. Bij die ontploffing vielen minstens 200 doden en 6.000 gewonden.

Libanese premier Diab noemt corruptie oorzaak explosie

“Vandaag volgen we de wil van de mensen in hun eis om degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp […] ter verantwoording te roepen”, zei de Libanese premier Hassan Diab. Hij wees de endemische corruptie aan als oorzaak van de ramp. “Ik zei eerder dat de corruptie geworteld is in elke uithoek van de staat, maar ik heb ontdekt dat de corruptie groter is dan de staat”, aldus de premier.

Sommige ministers hadden al tijdens het weekend ontslag genomen. Het ontslag van de voltallige regering werd aanvaard door de Libanese president Michel Aoun. Diab zei tijdens het weekend dat hij om vervroegde parlementsverkiezingen zou vragen.

De technocratenregering van Diab trad in januari aan, nadat de vorige regering van premier Saad Hariri in oktober 2019 ten val kwam na grootschalig volksprotest.