Volgens Waalse F1-officials is “de Vlaamse Leeuw synoniem voor extreemrechts flamingantisme”. McLaren F1-piloot Lando Norris wou in de Belgische Grand Prix tonen dat hij fier is op zijn afkomst. Zijn moeder is afkomstig uit Sint-Niklaas, zijn vader Norris is Brits. Daarom droeg hij vrijdag op tijdens de oefenritten een bijzonder helmontwerp. Een knalgeel exemplaar met gouden tinten. Op de goudgele ondergrond prijken enkele Vlaamse Leeuwen en een foto van zijn grootouders. Zaterdag bleek die helm alweer verdwenen na een opmerking van enkele officials. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

De krant Het Laatste Nieuws lijkt begrip op te brengen voor die beslissing: “Wat Norris niet wist, is dat de Leeuw ook het typerende symbool is van het extreemrechtse Vlaams Belang.” 

Het Nieuwsblad daarentegen toont zich meer genuanceerd over “een wat vreemde reactie op een officieel symbool dat voor een heel landsdeel staat”. De krant vraagt zich ook af “of Norris nadien duidelijk werd gemaakt dat die visie op zijn minst beperkt kan worden genoemd”

De Vlaamse Leeuwenhelm die blijkbaar een doorn in het oog bleek van Waalse officials blijft dus morgen in de kast van Lando Norris.

2 REACTIES