Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werken aan een gezamenlijk plan om de toevloed van illegale migranten in het Kanaal te stoppen. Dat zegt de Britse minister van Immigratie Chris Philp (Con.) na afloop van een bezoek aan Parijs.

De laatste weken was er een merkbare toename in het aantal migranten dat vanuit Frankrijk het Kanaal oversteekt naar het Verenigd Koninkrijk. Zo kwamen er vorige week donderdag minstens 235 migranten toe, verspreid over 17 boten. In totaal waren er dit jaar al 4.100 aankomsten.

(Lees verder onder de tweet.)

“Migratieroute over Kanaal volledig afsnijden”

“We hebben onze onwrikbare gezamenlijke inzet om ervoor te zorgen dat deze route van het oversteken van het kanaal onhoudbaar wordt gemaakt, opnieuw bevestigd”, zei de Britse minister van Immigratie Chris Philp (Con.) na afloop van een bezoek aan Parijs. “We hebben gewerkt aan een gezamenlijk operationeel plan, een herzien, een nieuw operationeel plan, met als doel deze route volledig af te snijden. We gaan de komende dagen op tempo werken om dat plan te realiseren.”

De Britse regering van premier Boris Johnson (Con.) staat onder zware druk om paal en perk te stellen aan de toevloed van migranten. Het migratiethema speelde immers een belangrijke rol in de Britse keuze om de Europese Unie te verlaten. 

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel (Con.) noemde de migratiestroom “verschrikkelijk en onaanvaardbaar hoog”. Ze waarschuwde wel dat de thematiek “complex” is en dat er “ernstige wetgevende, wettelijke en operationele obstakels” zijn om een oplossing te vinden.

1 REACTIE