Zondagavond hebben voor het eerste alle partijen van de mogelijke zogenaamde Vivaldi-coalitie samen aan tafel gezeten. Dat meldt Belga. De inhoud van de nota van koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert werd er besproken. 

De federale formatievorming sleept zoals u weet inmiddels al ruim een jaar aan, maar nu lijkt er toch schot in de zaak te komen. Tot op heden werden steeds gespreksrondes georganiseerd tussen partijen, maar werd er nooit met alle mogelijke coalitiepartners samen over een nota gesproken. Daar kwam vanavond dus verandering in.

Alle Vivaldi-partijen (Groen, Ecolo, sp.a, PS, Open Vld, MR en CD&V) kwamen vanavond samen om de 62-pagina’s tellende nota van koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert te bespreken. Zoals Lachaert eerder deze week dus al liet verstaan, wordt er verder gegaan zonder de N-VA. 

Naar verluidt zouden vooral sp.a en CD&V nog niet helemaal overtuigd zijn om in die Vivaldi-regering zonder N-VA te stappen. Sp.a zegt dat het aanbod van De Wever meer sociale accenten had dan deze nota, CD&V liet eerder al verstaan te passen voor een “paars-groene ethische agenda met belgicistisch sausje”

Ten laatste vrijdag zal Lachaert opnieuw verslag uitbrengen bij de koning over de vorderingen die deze week gemaakt zullen worden. Mogelijks zal dan een formateur aangesteld worden, die dan de federale regering zal vormen. Namen als Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld) worden daarvoor genoemd.