Iran beweert dat het land een schip in beslag genomen heeft van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat incident komt nadat de Verenigde Arabische Emiraten twee Iraanse vissers zou gedood hebben eerder die dag. Dat meldt de Qatari krant Al Jazeera.

Het schip zou volgens Iran hun territorium binnengevaren zijn. De Iraanse overheid beweert dat het een vergelding is omdat de kustwacht van de Emiraten twee Iraanse vissers om het leven heeft gebracht. De minister van Buitenlandse Zaken van de Emiraten weigert te reageren volgens Reuters. Iran is alvast duidelijk: “We zullen alles doen om onze boten en burgers te beschermen.”

De overheid van de Emiraten ontkent dat er Iraanse vissers om het leven zouden gekomen zijn. 8 Iraanse vissersboten zouden onderschept zijn toen ze het zeegebied van de Emiraten binnen probeerden te varen, maar daarbij zijn naar eigen zeggen geen slachtoffers gevallen.

Het is volgens Al Jazeera niet toevallig nu dat dergelijke incidenten plaatsvinden. De Emiraten ondertekenden laatst een verdrag met Israël om de relaties tussen de twee landen te normaliseren. Iran noemde het toen al een “gigantische fout en waarschuwde dat de Emiraten zichzelf in gevaar brengen. De Emiraten zelf zagen dit als een enorme bedreiging en noemden het “onacceptabel en provocerend.”

De Emiraten zien Iran al een tijdje als grootste vijand of toch het grootste gevaar voor de stabiliteit in het Midden-Oosten. Al een lange tijd zijn Iran en Saoedi-Arabië grote concurrenten. In bijvoorbeeld Irak en Syrië steunen de twee landen strijdende partijen, waardoor ze een soort Koude Oorlog met elkaar voeren.