De Nationale Veiligheidsraad zat op donderdagochtend opnieuw bij elkaar over de coronamaatregelen. Er werd vooral nagedacht over de aanpak voor september. Met in het bijzonder de scholen. Verder werden er ook versoepelingen aangekondigd in verband met de evenementensector.  De bubbel van vijf wordt niet uitgebreid. Deze zal nog zeker tot eind september worden aangehouden.

Eind juli sprak premier Sophie Wilmès (MR) nog over een korte inspanning die we vier weken zouden moeten leveren. Beter oppassen en terug in een kleinere bubbel leven. “Doen we dat niet, dan dreigt de herstart van het nieuwe schooljaar in het gedrang te komen”, zei de premier op 27 juli tijdens de persconferentie van de Veiligheidsraad. De bubbel van vijf blijft nu echter. Deze zal nog zeker tot eind september gehanteerd moeten worden. Je mag vrienden en familie uit andere bubbels wel ontmoeten indien respect voor de afstandsregels en de groep uit maximaal tien personen bestaat.

Er werden vandaag ook enkele versoepelingen afgekondigd. De evenementensector, die onlangs nog een noodkreet slaakte, kan terug opstarten. Evenementen met 200 personen binnen of 400 personen buiten mogen vanaf september terug doorgaan. Ook rouwtafels tot 50 personen mogen opnieuw plaatsvinden.

Iedereen weer naar school

Eerder werd al gecommuniceerd dat ook alle leerlingen vanaf 1 september weer naar school mogen. Alle leerkrachten en leerlingen boven de twaalf jaar zullen de gehele dag een mondmasker moeten dragen.

Ook de regels in verband met het winkelen worden aangepast. Voordien mocht dit enkel alleen en maximaal voor een half uur. Vanaf maandag 24 augustus kan je weer met twee personen naar de winkel zonder tijdslimiet. Wel vraagt de premier om na te denken voor je in een lange rij gaat aanschuiven. “We rekenen op de verantwoordelijkheidszin van iedereen om lange rijen te vermijden”, klinkt het. Bovendien hebben de winkeliers het laatste woord. Indien zij strengere maatregelen willen opleggen, kan dit.