Gelijkekansencentrum Unia zal niets doen met de aangiftes die ze hebben gekregen naar aanleiding van de Humo-kortfilm waarin Dries Van Langenhove wordt neergeschoten. Volgens critici zet dit aan tot geweld, maar Unia is van mening dat er geen strafbare feiten worden gepleegd met de film. Dat meldt HLN.

Binnenkort lanceert Humo de film ‘Van Ranst’, een film over de coronacrisis met viroloog Marc Van Ranst in de hoofdrol. Gisteren werden daarvan de eerste beelden online geplaatst. Daarin is onder meer te zien hoe acteur Kevin Janssens, die Van Ranst speelt, een personage dat Dries Van Langenhove moet voorstellen neerschiet. 

Op sociale media verschenen veel verontwaardigde reacties van mensen die vinden dat dergelijke beelden aanzetten tot geweld van rechtse politici of kiezers, een strafbaar feit dus. Ook Dries Van Langenhove zelf en Theo Francken lieten hun ongenoegen blijken. “Strafbaar mogelijks, maar zeker laakbaar”, aldus Francken. 

Gelijkekansencentrum Unia kreeg verschillende meldingen binnen over de beelden van mensen die ook van mening zijn dat het om een strafbaar feit gaat, maar Unia zal naar eigen zeggen niets doen met de klachten. “Strafbaar (aanzetten tot) betekent dat er een kwaadwillige bedoeling moet zijn (een bijzonder opzet). Dat is hier uiteraard niet aanwezig. Uiteindelijk beslist het parket, maar er moet steeds een bijzonder opzet zijn”, stellen ze aan HLN. 

Ophef over kortfilm Humo waarin Dries Van Langenhove wordt neergeschoten

2 REACTIES

  1. Dat Unia meet met 2 maten en 2 gewichten is niets nieuws. Het zou me verbazen moesten ze dit wel strafbaar gevonden hebben. Blijkbaar is het alleen strafbaar als het gericht is tegen links of tegen allochtonen. Je moet al ziende blind zijn of niet te zien dat dit een duidelijke aanzet tot haat is. Dergelijke partijdigheid is schokkend. Conclusie: Unia is een discriminerende instantie die best zo rap mogelijk opgedoekt wordt wegens overbodigheid.