Gelijkekansencentrum Unia heeft laten weten dat ze geen verdere stappen zullen ondernemen over de uitspraken van de zwarte activiste Sabrine Ingabire over ‘witte mensen’. Die uitspraken zorgden voor heel wat ophef bij mensen die dit racistisch vonden, maar volgens Unia valt alles onder de vrijheid van meningsuiting. 

Sabrine Ingabire, voormalig adviseur van de Vlaamse Jeugdraad,  zorgde vorige maand opnieuw voor ophef met enkele opvallende uitspraken over “witte mensen”. In een interview met De Morgen stelde ze onder meer dat “alle witte mensen” racisten zijn, dat ze nooit met een “witte man” zou daten en dat ze zich nooit veilig voelt in ruimtes met alleen “witte mensen”.

Die uitspraken en haar openlijke afkeer voor blanke mensen zorgden voor heel wat verontwaardiging. Verschillende mensen dienden dan ook klacht in bij gelijkekansencentrum Unia, dat zoals u weet klachten over discriminatie behandelt. Volgens heel wat mensen waren de uitspraken van Ingabire immers pure discriminatie van het blanke ras.

Vrijheid van meningsuiting

Unia oordeelt echter anders. In een reactie op één van de klachten laten ze weten dat Unia niet vindt dat er sprake is van discriminatie en dat ze dus niets zullen doen met de meldingen over Sabrina Ingabire. Ze verwijzen naar de vrijheid van meningsuiting.

“Unia verdedigt de mensenrechten en uiteraard ook het recht op vrije meningsuiting. Volgens ons roept Sabrine Ingabire in het interview niet met een kwaadwillige bedoeling op om andere mensen of groepen te discrimineren, te haten of gewelddadig te benaderen”, klinkt het. 

Het feit dat vele blanke mensen de uitspraken van Ingabire tegen de borst stoten en als discriminerend ervaren, vindt Unia naar eigen zeggen geen reden om verder te gaan met de klachten. “De vrijheid van meningsuiting geldt immers niet alleen voor onschuldige of banale uitlatingen, maar ook voor uitlatingen die anderen als schokkend, verontrustend of kwetsend ervaren.”

4 REACTIES

  1. Dus om het eender welke blanke mag voortaan luidkeels blanke vrouwen waarschuwen voor bruine en zwarte mannen om zich nooit met een zwarte of bruine in te laten. Om op te schrijven en te onthouden! Dit zal nog als een boemerang in Keytsman haar snoetje terechtkomen. Het is nu nog groen, maar wat voor kleurke het dan zal hebben is zeer de vraag. We weten al lang wat voor vlees we met dit nutteloos en overbetaald gesubsidieerd reclamebureau voor aangespoelde invasieve exoten in de kuip hebben. Het ligt er van langs om meer te rotten. De stank is niet meer te harden.